Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Võimalusterohke tee
Kui kohvi on peamiselt ergutamiseks, siis tee on OÜ Eurotehnik konsultandi Kriste-Triin Adambergi sõnul mitmekülgsem ja võimalusterohkem. Mate ja roheline tee on kohviga sarnaselt ergutava mõjuga, samas annab teejoomine võimaluse hetkeks aeg maha võtta.
Tee jagatakse neljaks: valge, roheline, oolong ja must tee. Lisaks on puuvilja- ja taimeteed, kus tegelikult teelehti sees ei olegi. Musta ja rohelise tee maitsestamisega saadakse erineva maitse ja lõhnaga teesegud. Et eri sortide ja maitsete vahel vahet teha, soovitab Adamberg erinevaid segusid proovida. See treenib maitsemeelt.
Valmistamisel vajab tee kohvist enam ruumi, et oma maitse ja aroom vabastada. ?Seetõttu saab parima tee lahtisest teest ehk teepurust,? selgitab Adamberg. Teepurusid, nagu kohvisidki, on vähem ja rohkem eksklusiivseid. Näiteks võib osta männisuitsus suitsutatud tee või naturaalselt, ilma suhkruta magusa tee. Hea kvaliteediga teepurude hinnad algavad 480 kroonist kilogrammi kohta. Eksklusiivsemate teede, nagu näiteks valge tee, hinnad algavad 1000 kroonist kilogrammi kohta.
Kui teepuru ostetud, tasub välja vaadata sobivad nõud. Hea gurmeetee tegemiseks sobivad Adambergi sõnul suure sõelaga teekannud, kus sõel ulatub peaaegu kannu põhja ja tee mahub vees paisuma. Nii ei ole purust tee valmistamisel parim lahendus näiteks näpitsatüüpi seade, millega teed tassis leotada, see piirab paisumist ja vähendab maitseelamust.
?Kindlasti tuleb teed valmistades jälgida ka tee tõmbamise aega, et maitset mitte rikkuda,? lisab Adamberg. Must tee peaks tõmbama viis kuni seitse, roheline tee kaks-kolm, puuviljatee ligi kümme minutit. Kui seda aega parema tee lootuses pikendada, siis muutub näiteks roheline tee hoopis kibedaks ja ebameeldivaks.
Ehkki arvatakse, et must tee sisaldab kohati rohkem kofeiini kui kohvi, ei ole see Adambergi sõnul nii. Pigem on kofeiini rohkem matetees.
Säilib tee hästi, maitseomadused ja aroom kahe-kolme aastaga oluliselt ei muutu. Siiski tasub teepuru kinnises topsis hoida.
Autor: ÄP