Riigikontroll noomis ministreid

03. veebruar 2004, 09:22

Riigikontroll ei pea põhjendatuks ministrite vähest tegevust äriühingute juhtimisel.

Riigikontroll leidis riigi äriühingute juhatuse liikmete tasustamist analüüsides, et alatihti piirdub ministrite tegevus nõukogu liikmete nimetamisega, kuid täiendavate juhiste andmist näiteks juhatuse tasustamise küsimustes ei ole peetud vajalikuks. Nii on tasustamise põhimõtted väga erinevad.

Näiteks on juhatusi, kus töötamine ja tasustamine on kokku lepitud mitme lepinguga. On ka juhatusi, kus lepingud juhatuseliikmetega puuduvad üldse. Ka erinevad eri äriühingutes juhatusele lisatasude maksmise ja kulude kompenseerimise tingimused ning lepingu lõppemisel või lõpetamisel makstavad
hüvitised. Nii näiteks makstakse lepingu lõppemisel mõnes äriühingus kahe aasta keskmine palk, mõnes äriühingus lepingu lõppemisel hüvitis aga puudub. Samuti on vägagi erinevad juhatuse liikmete premeerimise alused ja ka preemiasummad jne.

Riigikontroll peab oluliseks, et nõukogudele ei jäetaks nii suurt vabadust ehk minister peaks andma nõukogudele rohkem juhiseid, muuhulgas ka juhatuse liikmete tasustamiseks. Suuniste andmine tugevdaks ka ministri vastutuse printsiipi. Seni on ministrid vaid üksikutel juhtudel pidanud vajalikuks enda poolt määratud nõukogu liikmetele kirjalikke juhtnööre anda. Riigikontrolli andmetel ei ole 2002. aasta algusest kuni eelmise aasta augusti lõpuni kolmes
ministeeriumis, kelle haldusalas on kõige rohkem äriühinguid - Majandus- ja Kommunikatsiooni-, Rahandus- ja Keskkonnaministeeriumis - antud ühtegi seesugust kirjalikku suunist.

Riigikontrolli peakontrolör Kaie Karniol märgib: 'Loomulikult peavad nõukogu liikmed olema pädevad otsustamaks, mis on äriühingule maksimaalselt kasulik, kuid ometi ei saa riigi omanduses olevate ettevõtete puhul mööda vaadata asjaolust, et riik on omanikuna tunduvalt abstraktsem kui eraomanik. Seetõttu on täpsemat regulatsiooni ja nõudeid vaja nii ministritele kui nõukogu liikmetele.'

Juhtumitest juhatuse tasustamisel ja tehtud ettepanekutest on lähemalt kirjutatud Riigikontrolli kontrolliaruandes 'Juhatuse liikmete tasustamine riigi osalusega äriühingutes' Riigikontrolli koduleheküljel ww.riigikontroll.ee.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing