Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Tasasel Eestil napib vesist energiat

    ?Mis sellest tammist siia ehitada, aastasadu on vesi isepäi voolanud, tammistamine rikub ära kogu jõe loomu ja ilu, elektrit saaks aga ehk ühele mehele hommikukohvi valmistamiseks,? iseloomustab üks Nõmmeveski joa lähedal elav talumees oma suhtumist veejõujaama rajamisse.
    Eesti jõgede hüdroloogiline režiim on vä ebaüe. Kalateadlase Rein Jäeküõ kehtib Eestis enamiku suuremate ja keskmiste jõe puhul seos, et kui jõuurveeperioodil on keskmine vooluhulk 100, siis aasta keskmine vooluhulk on 10 ja madalveeperioodideaegne keskmine vooluhulk 1. See tändab, et enamikul jõel madalveeperioodidel hüergiat püt toota ei saa. ?süne hüergia tootmine on aga ämiselt keskkonnavaenulik, sest sel juhul võnii juhtuda, et vahel on jõallpool paisu vett ja vahel mitte. Selle tulemusena hukkuvad jõkalad ning häneb muu elustik.?
    1936. aastal oli Eesti veejõuseadmete koguvõimsus ligi 25 000 kW. See võimsus moodustab alla 1% praeguste Eesti elektrijaamade koguvõimsusest. Ja kuna Narva jõel paiknev hüdroelektrijaam kuulub Venemaale, siis olulist veejõuseadmete võimsuse suurendamist 1936. aastaga võrreldes pole oodata.
    Nõukogude ajal pandi energeetika plaan Balti liiduvabariikides paika järgmiselt: Leetu rajati tuumaelektrijaam, Eesti energiatootmine baseerus põlevkivil, vaid Läti sai elektrit jõgedelt. Kuid ka Läti suured jõed eesotsas Daugavaga ei suuda toota arvestataval hulgal elektrit. Lätis on mõistetud, et hüdroenergia pole lahendus ning seetõttu võttis Läti valitsus 2002. aasta jaanuaris vastu määruse, millega keelustatakse uute paisude rajamine ja vanade taastamine hüdroenergia saamiseks 214 kalanduslikult ja looduskaitseliselt olulisel jõel.
    Tehnikaasjatundjad on leidnud, et arvestamata Narva jõge, on kõigi ülejäänud Eesti jõgede summaarne tehniliselt kasutatav hüdroenergeetiline võimsus 0,5?1% meie elektrienergia praegusest tarbimisest (s.o umbes 15 kaasaegse tuuliku toodang).
    Energia keskkonnajuhi Valdur Lahtvee sõnul toodavad hüdroelektrijaamad praegu kogu rohelisest energiast umbes kaks kolmandikku. Kogu taastuvatest allikatest elektrienergia tootmise osakaal on 0,4% ehk 28 GWh aastas.
    Tammide rajamine vähendas jõe turismiväärtust oluliselt ja see on hetkel üks probleemidest. Näiteks hävinesid Saesaare hüdroelektrijaama rajamisel Ahja jõe parimad kärestikud, millest pidasid lugu süstamatkajad. Praegu veeretatakse jõkke kive, et kärestikke taas kunstlikult tekitada.
    Sama probleem on meie suurima energiaga jõe ehk siis Narva jõega. Hüdroelektrijaama rajamisel hävisid mitmed olulised puhkepaigad. Narva jõe sulgemisega tõstatus aga veel ka teine oluline probleem. Kalad ei saanud enam tammi taha kudema ja samuti pandi kinni neile väga olulised rändeteed. Viimasel ajal üha hoogustuv hüdroelektrijaamade rajamine on harja punaseks ajanud nii kalandusteadlastel kui ka õngemeestel.
    ?Kalade kudemisteed lõigatakse ära ja pärast imestatakse, miks kalavarud vähenevad,? kirjeldab ihtüoloog Jaak Tambets. ?Igasuguste paisude rajamine peaks olema kontrolli all, enne taolise rajatise lubamist tuleks tõsiselt kaaluda keskkonnariske, eelkõige mõju kalastikule. Meie naabermaal Lätis asi nii ka käib.?
    Tambetsi sõnul ei saa nii lamedal maal nagu Eesti, Läti või ka Taani hüdroenergiast rääkides nimetada seda roheliseks energiaks. See tekitab loodusele oluliselt suuremat kahju kui kasu. Kahju kannatab jõe elustik, eelkõige väärtuslikud püügikalad (lõhe, meriforell, jõeforell) kaitsealused ning ohustatud kalaliigid (harjus, tõugjas, silmud, võldas jt). Meil aga kiputakse eeskuju võtma Soomest, Rootsist või Norrast. ?Aga vaadake ka nende jõgesid,? ütleb Tambets, ?seal on tõesti võimsat energiat, mida ära kasutada. Nende hüdroenergia potentsiaal on tohutult suur. Seal on hüdroenergia ühiskonna jaoks reaalseks lahenduseks ? on, mille nimel jõgesid ohvriks tuua.?
    Loomulikult on energiat vaja toota, kuid seda tuleb teha mõistlikult. Näiteks pole Taanis pärast 60ndaid elektri tootmiseks tamme enam ehitatud. Küll aga kasutatakse palju tuule energiat, energiatootmise viis sõltub konkreetsest maast.
    Ka rohelised energiatootjad on seisukohal, et pole ühtegi hüdroelektrijaama, mis loodust negatiivselt ei mõjutaks. ?Samas on olemasolevate hüdrojaamade taastamise järel neis toodetud elekter märksa keskkonnasõbralikum, kui fossiilkütuseid põletades toodetud elekter,? näeb asja positiivset külge Lahtvee. ?Seetõttu pooldan olemasolevate hüdrojaamade taaskasutusele võtmist.?
    Poole Eesti hüdroenergeetilisest võimsusest moodustab Narva jõgi. Seetõttu on Tambetsi arvates kahjulik harjuda mõttega, et hüdroenergeetika on justkui imerohi.
    Eestis pole hüdroenergeetika kahjulikku mõju vastupidiselt muu maailmaga veel eriti põhjalikult uuritudki.
    ?Meil on uuritud Pärnu jõel paikneva Sindi paisu mõju kalastikule,? räägib Jaak Tambets. ?See on Eesti oludes suure potentsiaaliga hüdroenergeetiline rajatis. Ja on kindlaks tehtud, et Sindi tammiga tekitatakse kalandusele umbes kümme korda rohkem kahju, kui elektrienergia tootmisega sealt tulu saaks. Nii et igal asjal on oma hind. ?
    Mis on jõgede paisutamise hind, seda nägid sel sügisel oma silmaga ?otimaal Tweedi jõe äärsed elanikud. Omal ajal villatöötlemiseks rajatud tammid on muutnud aegade jooksul jõe tasakaalu. Sel aastal muutus jõevee tase nii madalaks, et hoolimata hoolikalt rajatud kalatreppidest ei pääsenud lõhed oma kudemispaikadesse ja viieks päevaks tuli avada Edinburghi linna varustava veehoidla tamm. Tweedi jõgi on seal ainuke jõgi, kus on säilinud looduslik lõhepopulatsioon.
    Lahtvee on seisukohal, et uusi tamme ja hüdroelektrijaamu saab rajada vaid väga põhjaliku keskkonnamõju hindamise järel ja alles siis, kui on selge, et rajatise ja käitamise mõju on aktsepteeritav. ?Arvan, et teatud jõed ja jõelõigud (eelkõige keskkonnaministri määrusega lõhilaste jõgede nimekirja kantud) tuleb reserveerida ? neile uusi hüdroelektrijaamu rajada ei tohi.?
    Keskkonnanõuded hüdrojaamadele on eelkõige asukohaspetsiifilised (tehnilised nõuded, sanitaarvooluhulga suurus jne) ja antakse igale hüdrojaamale tema projekteerimise, ehitamise või käitamise eelduseks oleva vee-erikasutusloa tingimustena.
    ?Loomulikult tuleb kasutada rohelist energiat, aga tuleb arvestada ka sellega, et Eesti oludes hüdroenergia roheline kindlasti ei ole,? märgib Tambets.
    Sander Silm, Roheline Värav:
    Eestis moodustab praegu hüdroenergia osakaal taastuvatest allikatest toodetud elektrienergia hulgast kaks kolmandiku, veest toodetud elektri mahu kasvu piiravad aga nii Eesti kesine hüdroenergeetiline potentsiaal kui elektrijaamade rajamise kõrge hind.
    Marek Strandberg ökoloogiliste tehnoloogiate keskusest märgib, et hüdroenergial pole Eestis suurt tulevikku. ?Hüdroenergeetikal oleks meil perspektiivi ehk ainult kombineeritud viisil koos põllumajandusega, kus võiks rajada paisjärve, mille lõuna poole avanevatel kallastel saab kasvatada näiteks maasikaid,? selgitab Strandberg.
    Vältimaks kalade liikumise takistamist, peaks Strandbergi hinnangul Eestis kasutatama hüdroenergia tootmisel sukelturbiine, mis sukeldatakse suurema kaldega jõe põhja ning kus siis osa veest suunatakase läbi turbiini. Sellised turbiinid ei takista kalade liikumist, kuid on kallid ja nende efektiivsus pole suur.
    Osaliselt takistab hüdroenergia arengut ka majanduslik tasuvus. Eestis töötas kunagi üle 700 vesiveski, millest praegu oleks võimalik taastada 250?300. Paraku kujunevad 20?100 kW võimsusega elektrijaama automaatikaseadmete, elektrivõrgu liitumise ja ehitamise kulud ühe kW installeeritud võimsuse kohta suureks.
    Eesti Energia keskkonnajuht Valdur Lahtvee usub, et hüdroenergiat tuleb Eestis edasi arendada. ?Pole ühtegi hüdroelektrijaama, mis loodust negatiivselt ei mõjutaks, kuid neis toodetud elekter on keskkonnasõbralikum fossiilkütuseid põletades toodetud elektrist.?
    Austrias läbi viidud uuringu kohaselt on hüdroelektrijaama keskkonnamõju 0,004 eurosenti KWh kohta, samas kui põlevkivielektri tootmise väliskulud võivad ulatuda üle 10 eurosendi kWh kohta.
    Autor: Kristel Vilbaste
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.