Pühapäev 26. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Maks karistab paremaid

Mihkel Uibopuu 16. veebruar 2004, 00:00

Riik on tekitanud olukorra, kus töötajate kindlustamine õnnetusjuhtumite vastu on keerukas maksupoliitika tõttu.

Lisaks on ka tööõnnetuste uurimine reguleeritud viisil, mis on kaugel lihtsusest. Sellest siis ka tööõnnetuste registreerimine olmejuhtumitena. Meile kõigile tähendab see põhjendamatut koormust sotsiaalmaksule. Töökeskkonnast tulenevad riskid jaotatakse kõigi vahel ühtlaselt ja ei ole ohutumate töökohtade loomisel ka otsest majanduslikku edu selle arendajale.

Parimaks kindlustusküsimuse lahendamise viisiks pean kohustuslikku kindlustust, sest selle puhul on võimalik hinnata töökeskkonda riskitasemest lähtuvalt ja kehtestada erinevad maksud lähtuvalt keskkonna ohtlikkusest eri ettevõtetele. Ehk siis välistada olukord, kus konkurentsieelis saavutatakse kulude vähendamisest töökeskkonna ohutusse võrreldes teiste samal alal tegutsevate ettevõtetega.

Kohustuslikku kindlustust ei tohi segamini ajada sundkindlustusega, mis nõuab kõikidelt tööandjatelt ühesuurt makset.

Aga alustama peaks riik nende ettevõtjate toetamisest, kes seda teevad juba vabatahtlikult. Ehk siis mitte koormama neid juba hetkel täiendava erisoodustusmaksuga, kuna nad kannavad võrreldes teistega juba isegi kulu vabatahtliku kindlustuslepingu näol.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing