Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    ITee uudised

    Ühispanga ja Hansapanga sularahaautomaatides saab jaanuarist laadida mobiili kõnekaarte. Hansapanga sularahaautomaatides saab laadida nii EMT Simpeli ja POPi kõnekaarte kui ka Tele2 Smarti ja Ultra kõnekaarte. Kasutajad saavad laetava summa vabalt valida. POPi laadimisel tuleb laetavaks summaks valida POPi paketi hind. Kõnekaardi laadimiseks tuleb sisestada automaati pangakaart ja PIN-kood ning valida maksete menüüst telefonimaksed. Varem sai automaadi vahendusel kaardile raha laadida vaid siis, kui makse oli eelnevalt sisestatud määratud maksena. Ühispangas saab täita EMT Simpeli kõnekaarti, automaatides leiab selle peamenüüst muude teenuste alt. Peatselt avatakse sama teenus ka laste POP-kõnekaardile. Tulevikus on plaanis analoogne uuendus tuua ka teiste mobiilsideoperaatorite klientideni, teatas Ühispank.
    EMT juhatuse liige, turundusjuht Jüri Teemant pidi veebruari alguses ametist lahkuma, kuna tema turundusstrateegilised vaated ja visioonid erinesid pikas perspektiivis EMT uue juhi Valdo Kalmi omadest. ?Sellisel juhul pole nii, et ühel või teisel on õigus,? sõnas Teemant. Kalm ütles Teemanti tööd kommenteerides, et mis on tehtud, on hästi tehtud, näiteks lepatriinu- kampaania. EMT turundusdirektori kohustusi täidab praegu juhatuse liige Indrek Randveer. Veebruarist asus Elion Ettevõtted ASi juhina tööle Valdur Laid ning ettevõtte juhatuse liikmeks ja finantsdirektoriks sai Valev Tõnisson. Laidi sõnul on Elion seadnud eesmärgiks olla Eesti eelistatuim teenindusettevõte kodu- ja ärikommunikatsiooni valdkonnas.
    Veebruarist saab Eesti-siseseid telefoninumbreid valida ilma nullita. 30. aprillini on üleminekuperiood, mil helistada saab mõlemat moodi. Kuid SMSi saab saata vaid ilma nullita. Maist tuleb ka kõik telefoninumbrid valida nullita. Selle tõttu tuletab Elion meelde kaks asja, mis enne 1. maid peab ära tegema: esiteks tuleb telefoni ümbersuunamise kasutajatel ilma nullita uuesti teha telefonisuunamised nii tavatelefonidele kui ka mobiilidele, sama kehtib ka kodukeskjaamades automaatselt tehtud suunamiste korral; teiseks tuleb sissehelistamisteenuse kasutajatel sissehelistamisprogrammis (nt Dial-Up Networking) kustutada null 901ga algava sissehelistamiskeskuse numbri eest.
    Seni interneti- ja kaabel-TV ühendust pakkunud Starman alustas veebruaris telefoniteenusega. Võrgusisesed kõned on tasuta, esialgu ei tule teenuse eest maksta ka kuutasu. Hiljem saab kuumaksuks 79 kr, mis on Elionist 20% soodsam. Ka teistesse võrkudesse helistamine on 10?25% odavam. Starman pakub telefoniteenust oma, algselt kaabeltelevisiooni ja andmeside jaoks ehitatud võrgu kaudu, mis muudab teenuse Elionist sõltumatuks. Starmani võrk katab kolmandiku Eesti kodumajapidamistest ehk 200 000 kodu. Telefoniteenust hakatakse pakkuma samades piirkondades, kus täna toimib Starmani interneti püsiühendus.
    Arvutikaupade ja koduelektroonika hulgimüüja GNT mullune käive oli 505 mln kr, puhaskasumit saadi miljon krooni. GNT juhi Anti Kuiva sõnul langes kaupade keskmine hind mullu 10%. Samas kasvas GNT imporditud kauba kogus 35%. Ühikuliselt kasvasid mullu teisel poolaastal enim järgmised tootegrupid: digikaamerad neli korda, digikaamerate lisad kolm korda, modemid neli korda, DVD-seadmed kaks korda, CD ja DVD ühendseadmed 3,5 korda, traadita võrgu seadmed kolm korda, koopiamasinad kaks korda. Kahanes fakside, diskettide ja optilise meedia tarvikute müük.
    Jaanuari keskpaigast müüvad klienditeenindajad elektrirongis pileteid käsiterminali ja piletiprinteri abil. Uus piletimüügisüsteem annab aastas kokkuhoidu üle 0,5 mln kr, teatas Elektriraudtee. Senised kartongist ühe korra piletid asenduvad väljatrükitavate piletitega, kus on kirjas nii algus- ja sihtpeatus kui ka liin ja kuupäev, kus ja millal pilet kehtib. Täielikult on plaan üle minna elektroonilisele piletimüügile esimese poolaasta jooksul. Süsteem on võltsimiskindel, piletile kantud numbrikombinatsioon muutub liinide ja rongide lõikes. Piletimüügisüsteemi lahenduse töötas välja riigihankekonkursi võitnud AS RTT.
    Jaanuari lõpus kuue tegevjuhi poolt välja ostetud IT- ja logistikafirma Tech Data loodab tõusta käibelt Eesti 15 suurema ettevõtte sekka. Uut nime TD Baltic kandev senine Tech Data konsolideerib kolmes Balti riigis tegutsevate ettevõtete käibe Eesti emafirma alla, mis tähendab enam kui miljardikroonise müügimahuga firma teket. Tech Data 31. jaanuaril lõppenud finantsaasta käive oli Eestis 419 miljonit krooni, firma kogumüük Balti riikides ulatus 1,1 miljardi kroonini. ?Ootame IT-turult jätkuvat kasvu,? ütles Tech Data juht Kaur Lohk. TD Balticu omanike sekka kuulub tema kõrval Eestist ka Paavo Heil. Tehingu partneriks ja finantseerijaks on investeerimisfond Askembla. 1994. aastast Eestis tegutseva Tech Data kliendid on IT-kaupu ja ­teenuseid müüvad firmad.
    Elion ja EMT pakuvad veebruari algusest traadita internetti WiFit roaming-teenusena Soomes TeliaSonera HomeRuni võrgus. Veebruaris on teenus tasuta, edaspidi maksab see 3,95 kr minuti eest ning lisandub Elioni või EMT arvele. Traadita interneti kasutamiseks Soomes rohkem kui kahesajas TeliaSonera HomeRun WiFi levialas tuleb kliendil sisestada oma tavapärane kasutajanimi ja parool.
    Eesti Telekomi käive oli mullu 4,8 mld kr, kasvades aastaga viis protsenti. Eesti Telekom teenis 2003. aastal puhaskasumit 1,036 mld kr. Üle-eelmisel aastal oli puhaskasum aga 1,040 mld kr. Seejuures oli Elioni grupi käive eelmisel aastal 2,575 mld kr ja puhaskasum 318 mln kr. EMT grupi mullune käive oli 2,73 mld kr ja puhaskasum 737 mln kr. ?Mobiil- ja andmesides jätkus kiire tulude kasv. Mobiilside turuosa langus peatus,? rõhutas Eesti Telekomi juhatuse esimees Jaan Männik internetis antud pressikonverentsil. Ta lisas, et lisandunud uued tegevusvaldkonnad on traditsiooniliselt madalama kasumlikkusega. EMT juhatuse esimees Valdo Kalm ütles, et nende üks strateegilisi eesmärke on kliendibaasi hoidmine, kuid sellel on oma hind. ?Püüame leida optimumi turuosa ja kasumlikkuse vahel,? möönis ta.
    IT-tehnika rendifirma 3 Step IT purustas 2003. aastal varasemad käiberekordid. 3 Step IT käibeks kujunes 81 mln kr, mis on 90% rohkem kui aasta tagasi. 3 Step IT pakub koostöös Hansa Liisingu, Nordea Finance?i ja Sampo Liisinguga klientidele avatud rendilepingut, mis võimaldab lisada rendilepingusse IT ostud. Rendiperioodi lõpul tagastatud arvutid puhastatakse, testitakse ja rekonfigureeritakse ning müüakse edasi. 3 Step IT on Skandinaavia IT-liisingu kontserni 3 Step IT Group tütarettevõte Eestis.
    Eesti loodab Microsofti tuge riigi internetiseerimise programmile. Microsofti asutaja Bill Gates oli huvitatud ärimudelist, mille puhul Eesti korraldab kodanikele Microsofti tarkvara rentimise neile vastuvõetava hinnaga, kinnitas Gatesiga kohtunud majandusminister Meelis Atonen. Atonen tegi Gatesile ettepaneku hakata tulevikus Eestis riigi vahendusel kasutajatele tarkvara rentima, nii et arvutikasutajad maksaksid tarkvara eest kasutatud teenuste mahu põhjal, kirjutas Postimees. Ministri IT-nõunik Andrus Aaslaid rõhutas, et riik kasutab tarkvarapoliitikas ka Microsofti alternatiive.
    Tele2, Elion ja Starman tõstsid jaanuaris-veebruaris interneti püsiühenduse kiirust. Jaanuari lõpust saavad Elioni Kodu-ADSLi kliendid kasutada allalaadimiskiirust 512 kilobitti sekundis ning Kodutöö-ADSLi kliendid kiirust üks megabitt sekundis. Üleslaadimiskiirus ei muutunud. Väikekontori-ADSLi püsiühenduse allalaadimiskiirus tõusis ühele megabitile sekundis ja üleslaadimiskiirus 512 kilobitile sekundis. Liitumis- ja kuutasu ei muutunud. Elion kahekordistas ka Äri Interneti allalaadimiskiirust ning tõstis viiendiku võrra üleslaadimiskiirust. Tele2 tõstis kodukasutajate paketi Home Plus allalaadimiskiiruse seniselt 512 kilobitilt 1024 kilobitile ning suurendas ka üleslaadimiskiirust. Starman kahekordistas paketi StarLight üleslaadimise kiiruse ühele megabitile ja allalaadimiskiiruse 256 kilobitile. Pakett Mini sai uueks kiiruseks 100kb/32kb senise 64kb/32kb asemel. Starmani juhi Peeter Kerni sõnul kasvab kiirus ka edaspidi ning kolm või kümme megabitti pole kodukliendile piiriks.
    10. veebruarist saavad EMT, Radiolinja ja Tele2 kliendid vahetada multimeediasõnumeid (MMS). MMS on tekstisõnumi edasiarendus, kus koos sõnumiga saab teisele telefonile saata pildi ja heli, sõnumite edastamine toimub üle GPRSi. Ühe MMSi keskmine maht on 20?50 kilobaiti. EMTs maksab MMS 5 krooni, Tele2s 4 krooni, Radiolinjas tuleb maksta MMSi saatmiseks vajaliku andmesidemahu eest vastavalt m-interneti paketile. Kolme operaatori võrgus on 135 000 MMS-telefoni. Kelle telefon MMSi ei toeta, saab saadetud MMS-sõnumeid vaadata internetis operaatorite kodulehel.
    Autor: ÄP
  • Hetkel kuum
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Tugev dollar paneb Eesti firmadele põntsu, mõne taskud täidab aga miljonitega
Euro suhtes üha kallinev USA dollar Eesti majandusele midagi rõõmustavat ei tähenda: inflatsioon saab hoogu juurde, võitjaks käputäis ettevõtteid.
Euro suhtes üha kallinev USA dollar Eesti majandusele midagi rõõmustavat ei tähenda: inflatsioon saab hoogu juurde, võitjaks käputäis ettevõtteid.