Raamatumüüjad plaanivad murda Apollo ülemvõimu

Peeter Raidla 17. veebruar 2004, 00:00

OÜ Raamatuvaramu üks omanikke Toomas Väljataga sõnas, et praegu saab küll rääkida alles läbirääkimiste alustamisest. Tänase seisuga on tal olnud üks kohtumine Rahva Raamatu omanikega, keda esindasid Tõnu Pullerits, Hillar Soosalu ja Indrek Ilomets.

Hillar Soosalu kinnitas, et rääkida saabki pigem võimalikust ühinemisest ehk aktsiate vahetamisest kui ühe või teise poole aktsiate ostmisest. Soosalu sõnul tegelevad praegu audiitorid kummagi poole äriseisu hindamisega.

?Usun, et lõplik selgus saabub lähema kolme kuu jooksul,? märkis Soosalu.

Rahva Raamatu juhatuse esinaine Sirje-Mai Pihlak pidas kahe ettevõtte ühinemist täiesti võimalikuks ja teretulnuks: ?Siis suudab Eesti kapital soomlaste omale vastu seista.?

Pihlak lisas, et Rahva Raamat loodab veel selle kuu lõpus oma endistesse ruumidesse tagasi kolida. Nagu teada, käib seal praegu remont, mille järel jääb raamatukauplusele tarvis varasemast oluliselt väiksem müügipind. Samas on Rahva Raamat leidnud osale kaubast uue poe Väike-Karja tänavas.

Apollo Raamatute tegevjuht Arvo Pihl kinnitas, et Rahva Raamatu esindajad käisid läinud aasta lõpus ka nende juures pinda kompimas.

?Rahva Raamatu omanikud pakkusid oma aktsiaid müüa, kuid summadest ma hea meelega ei räägiks,? ütles Pihl. ?Võin vaid öelda, et nende poolt pakutud müügihind tundus meile praegust turusituatsiooni arvestades pisut ülepingutatud.?

Küsimusele, kas tema meelest võiks Rahva Raamatu ja Raamatuvaramu ühinemine teoks saada, vastas Pihl: ?Raske öelda. Raamatuvaramu on praegu vaieldamatult üks raamatute hulgimüügi liidreid ning jaeväljundeid neil napib. Rahva Raamatu puhul võib aga kõnelda arengulae saavutamisest, mis eeldab samuti uute väljundite leidmise vajadust. Kui arvata, et üks tahab oma ettevõtte maha müüa, siis tekib kohe küsimus, kas teisel on raha selle ostmiseks. Nii et kui midagi toimub, siis pigem ühinemine.?

Tema sõnul ei käi praegu raamatumüügiturul sugugi mitte rahulik võitlus, seda just võitluses müügipinna eest suurtes kaubamajades ja marketites. Kui Rahva Raamatu ja Raamatuvaramu ühinemine tõepoolest teoks saab, tekiks Pihli sõnul Eesti raamatumüügiturul selge polariseerumine. Praeguse kolme suure asemel tekiks kaks suurt konkurenti.

Rahva Raamatu omanikering muutus viimati tänavu jaanuaris, mil väärtpaberikeskuses registreeriti 66,7% aktsiate üleminek osaühingule Uus, mille omaniku ja juhatajana on kirjas Tõnu Pullerits. Kõnealune aktsiapakk kuulus varem osaühingule Uus Wara, mille juhataja ja omanik Andres Eesmaa endalt läinud aasta lõpus elu võttis.

Eesmaa kompanjon Uus Waras, Hotronicu juhatuse esimees Andrus Prous väitis endiselt, et temal pole Uus Waraga enam ammu mingit seost ja et tal pole ka praegusest asjade seisust mingit aimu: ?Kõik dokumendid on minu teada endiselt politsei valduses.?

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:12
Otsi:

Ava täpsem otsing