Eestimaalaste sisereise mõjutavad ilm ja raha

Andrus Nõmm 20. veebruar 2004, 00:00

Seega huvi sisereiside ja Eesti turismiobjektide vastu sisuliselt vähenenud pole, otse vastupidi, võrreldes 2001. ja 2002. aastaga on suurenenud näiteks Eestis elavate mitte-eestlaste reisid Eesti eri piirkondadesse. See tuleneb nii inimeste sissetulekute kasvust kui ka suurenevast huvist Eestis toimuva vastu.

Juba kolm viimast aastat on lemmiksihtkohtadena püsinud Tallinn ja Pärnu, mitte-eestlastel Ida-Virumaa. Ka reiside eesmärk on aastate lõikes jäänud samaks. Nii eestlaste kui ka mitte-eestlaste Eesti-siseste reiside peamine eesmärk on sugulaste ja/või tuttavate külastamine, järgnevad puhkus rannas ja perekondlikud ning isiklikud tähtpäevad. Seejuures kestavad nooremate inimeste reisid pikemat aega ning nooremad reisijad ööbivad sagedamini tasulistes ööbimiskohtades. Mitte-eestlased kasutavad tasulise ööbimise võimalusi rohkem, sest tavaliselt ei ole neil Eestis nii palju sugulasi või tuttavaid, kelle juures ööbida.

2003. aasta juunist augustini käis tööga mitteseotud reisidel, mis kestsid üle kolme tunni, 53 protsenti Eesti elanikkonnast, kusjuures reisimas käinu tegi suvekuudel veidi üle kolme sisereisi. Seega tegid Eesti elanikud möödunud suve jooksul 1,5 miljonit mitmepäevast sisereisi isiklikel eesmärkidel.

2002. aastaga võrreldes on suvine siseturism veidi vähenenud. Põhjustena võiks välja tuua selle suve mitte eriti hea ilma ning ka rahvusvaheliste lendude odavnemise, välislennureiside hulk kasvas ju võrreldes 2002. aastaga kolmandiku ehk 45 000 reisi võrra aastas.

27.?29. veebruarini Tallinnas Eesti Näituste messikeskuses toimuval rahvusvahelisel turismimessil Tourest 2004 on mitmendat aastat koostöös EAS Turismiarenduskeskusega eksponeeritud ka siseturismi väljapanekud, et propageerida reisimist kodumaal. Messi kavas on Eesti-sisesele turismile pühendatud terve päev, 29. veebruar.

Andrus Nõmm, EAS Turismiarenduskeskus

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:23
Otsi:

Ava täpsem otsing