PM: Telefonikõnede hind langeb lähiajal drastiliselt

01. märts 2004, 08:02

Sideasjatundjad ennustavad lähiaastateks telefonikõnede drastilist odavnemist.

Mitmed asjatundjad ütlesid eelmisel nädalal Prantsusmaal Cannes?is toimunud iga-aastasel mobiilside maailmakongressil, et alternatiivsed kõnekanalid, nagu näiteks eestlaste kaasabil loodud internetitelefon Skype, teevad kõnelemise odavaks või lausa tasuta teenuseks, kirjutab Postimees.

«Lihtne tõde on see, et internetiühenduste ja võrkude hinnad on drastiliselt kukkunud,» ütles rahvusvahelise sideteenuste kasutajate liidu INTUG juht Ewan Sutherland. «Kui firmad suudavad sulle läbi interneti juba videopilti pakkuda, peab kõneteenus ikka väga-väga odav olema, sest see koormab võrke vähe.»

Sutherlandi sõnul tähendab see, et sidefirmad, nagu näiteks Elion, peavad kõneminuti hinna väga odavaks laskma või leppima sellega, et inimesed helistavad kas või Skype kaudu. Samas mõjub selline kõnede odavnemine ka mobiilifirmadele.

«Kui ma läbi fiksvõrgu helistan tasuta, miks peaksin maksma 10 eurosenti minutis mobiilikõne eest?» lausus Sutherland. «Mobiilikõne paistab selle kõrval ebaõiglaselt ja ebaproportsionaalselt kallis.»

Seda, et tulud kõneteenustest vähenevad, tunnistas ka Eesti Telekomi arendusdirektor Andres Käärik. «Kaugel ei ole see aeg, kui Elioni tuludest moodustavad kõned ainult poole,» lausus ta.

Käärik lisas, et praegu takistab kõnede massilist liikumist internetti just sobiva ja mugava lahenduse puudumine, kuid juba mõne aasta jooksul võib turule tulla mobiiltelefon, mis näiteks juhtmeta interneti levialas valib kõnesid automaatselt läbi selle.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing