Esmaspäev 27. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Äärelinna korterite hinnad tõusid viiendiku

Anne Oja 09. märts 2004, 00:00

Kui kaua hinnad sellises tempos tõusevad, ei soostunud Pindi Kinnisvara turundusjuht Peep Sooman prognoosima. Mullu teises pooles tõusid renoveeritud korterite hinnad Tallinna kesklinnas 3?7%, Õismäel, Mustamäel ja Kristiines 9?13%, Põhja-Tallinnas 13?18% ning Lasnamäel 17?22%.

Pindi Kinnisvara juhatuse esimees Kalev Roosiväli ütles, et tormakalt käib ka uute korterite broneerimine ja ost, mida tänavu lisandub turule 2800?3000. Kinnisvaraarendus liigub rannajoonelt sisemaa suunas, lähiaastatel ehitatakse täis ala Tartu maantee ümbruses kuni Tallinna ringteeni.

?Juba vundamendi ehitamise ajal on pool korteritest ära müüdud ja tänavu esimesel poolaastal tuleb müügitulemus sama hea,? ütles Roosiväli. Samas ei tekita Eesti korteribroneerijad kunstlikku nõudlust nagu näiteks Riias, lootes veel paberil olevad korterid vaheltkasuga edasi müüa.

Täna tehakse samas ekstreemne notariaalne tehing, kus 44m² kahetoaline korter Mustamäel müüakse 600 000 krooniga ja pank aktsepteerib seda, rääkis Peep Sooman eile. Selle korraliku mööbli, tehnika ja remondiga korteri turuhind on umbes 500 000 krooni. Sooman tõi lisaks näite, kus ühetoalise renoveeritud Lasnamäe korteri puhul maksis ruutmeeter 13 800 krooni, mis on samas suurusjärgus uute korterite ruutmeetri hinnaga.

Ober-Hausi Kinnisvara juht Hindrek Leppsalu kommenteeris: ?Korterite hinnad on tõusnud tasemele, kus häid põhjendusi on raske leida.? Leppsalu sõnul jääb remontimata Mustamäe ühetoaliste korterite hind keskmiselt 350 000 krooni piiridesse. Samasugused renoveeritud korterid maksavad 450 000 krooni.

Leppsalu prognoosis, et uute korterite massiline lisandumine pidurdab kuue kuni kaheteist kuu jooksul vanemate korterite hinnatõusu, välja arvatud ühe- ja kahetoaliste hinnatõusu, mida soovitakse rohkem, kui neid valmimas on.

Renoveeritud korterite eelistamise põhjusena tõid kinnisvaraärimehed välja, et need müüakse tihti koos sisustusega. Uute korterite ostu puhul saab värske kodu omanik vaid siledad seinad. Samuti kallutab vana korterit eelistama väljakujunenud infrastruktuur, sest lastel on tarvis koolis käia. Uutes Tallinna piirest väljas asuvates elurajoonides jätab bussiühendus keskusega soovida. Korterite ostjad on valdavalt kohalikud elanikud, mitte välismaalased. Lasnamäel valitseb ostjate seas 60 protsendiga venekeelne elanikkond, kes on ka emotsionaalsemad ostjad.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing