Laenuintress polegi nii madal

Tõnis Oja 10. märts 2004, 00:00

Ehkki pankade väljastatud laenude nominaalintressid liiguvad juba pea kaks aastat ajaloo madalaima taseme piirkonnas, jääb reaalintresside rekordini ruumi küll ja küll. Kroonilaenude kaalutud keskmine intress oli jaanuaris 6,03, eluasemelaenude intress aga 4,6 protsenti. Tarbijahinnaindeks oli jaanuaris aga 0,4 protsenti (võrrelduna 2003. aasta jaanuariga). See aga tähendab seda, et ehkki eluasemelaenu intress kordab kõigi aegade madalaimat tulemust ning keskmine intress jääb sellest vähem kui pooleteise protsendipunkti võrra rekordmadalast tasemest kõrgemale, on keskmise laenu reaalintress 5,5 protsenti ja eluasemelaenu korral 4,2 protsenti.

Reaalintress on praegustest tasemetest madalam olnud päris mitmel perioodil. Stabiilselt oli reaalintress alla 4 protsendi taseme 2000. aasta lõpus ja 2001. aasta kolmel esimesel kvartalil. Börsibuumi lõpufaasis, 1997. aasta suvel ja sügise alguses oli reaalintress aga negatiivne. Seega on intressisõjast rääkimine selge liialdus ning ehk pole tegemist ka laenuturu ülekuumenemisega.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:15
Otsi:

Ava täpsem otsing