Terrorirünnak Madridis viis aktsiaturud langusse

Romet Kreek 12. märts 2004, 00:00

Madridis eile hommikul raudteejaamades ja rongis toimunud plahvatuste tõttu hukkus vähemalt 186 inimest, Eesti välisministeeriumi andmetel ei saanud Eesti kodanikud selles kannatada. Haavatuid oli eile pärastlõunaks 1000. Plahvatused toimusid peaaegu ühel ajal kolmes raudteejaamas: Atochas, Santa Eugenias ja El Pozonis, kirjutas BBC.

Euroopa aktsiaturgudel said terroritöö järel kannatada enim puhkemajanduse ja transpordikompaniide aktsiad. Analüütikud kartsid, et terrorihirmus tarbijad eelistavad püsida kaupluste külastamise asemel kodus ja võivad tühistada oma puhkuseplaane. Saksamaa aktsiaindeks kukkus eile kella 18ks kolm protsenti, Prantsusmaal 2,4 ja Suurbritannias 1,7 protsenti. Hispaania aktsiaturg langes 1,8 protsenti. British Airwaysi aktsia kukkus eile üheksa protsenti, Lufthansa oma viis protsenti.

?Kui Euroopas müüakse aktsiad ära terrorihirmu tõttu, siis mõjutab see ka USA aktsiaturgu,? ütles Legg Masoni kaupleja Weston Boone Bloombergile.

USA aktsiaturg avanes aga Euroopa omadega suhteliselt rahulikus meeleolus. Peamised indeksid olid vähem kui poole protsendiga miinuses, sealjuures Nasdaq suutis koguni tõusta.

Dollari kurss langes eile korraks, sest Hispaania on USA üks tugevamaid liitlasi Iraagi konflikti lahendamisel. Langus andis aga peagi järele ja kell 18.15 maksis euro 1,2267 dollarit ehk dollar 12,755 krooni.

Hispaania siseministeerium on plahvatustes süüdistanud baski terroriorganisatsiooni ETA.

Pühapäeval toimuvate parlamendivalimiste tõttu on Hispaania politsei olnud baski terroristide võimalike rünnakute kartuses kõrgendatud valmisolekus.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:16
Otsi:

Ava täpsem otsing