Läti keskpank asub tarbimist pidurdama

Sirje Rank 17. märts 2004, 00:00

Sel esmaspäeval avaldatud Läti statistikaameti andmete põhjal kasvas Läti sisemajanduse kogutoodang (SKT) läinud aastal 7,5% pärast 6,1% majanduskasvu 2002. aastal. See edestas Eesti 4,7?4,8% majanduskasvu, kuid jäi alla Leedu 8,9% kasvule. Selleks aastaks ennustab Läti majandusministeerium optimistlikult taas vähemalt 7% kasvu.

Läti keskpangale teevad aga muret riigis kiirenev inflatsioon ning aktiivne laenuvõtmine. Need olid ka põhjuseks, miks keskpank läinud nädalal esimest korda üle pika aja Lätis baasintressi tõstis ? 0,5 protsendipunkti võrra 3,5 protsendile.

Ohu märk on keskpanga hinnangul ka tootlikkuse tõusust kiirem palgakasv ? eelkõige ehituses, kaubanduses ja finantsvahenduses. Keskmiselt edestas palgatõus Läti majanduses tootlikkuse tõusu 3 protsendipunkti võrra. Seda läinud aasta kolme esimese kvartali andmete põhjal.

Läti statistikaameti juhi Aija Zigure sõnul kasvas Läti majandus läinud aastal kõigi majandusharude toel. Erandiks oli põllumajandus, kus registreeriti 2% langus. Kõige enam mõjutas SKT numbrit kaubanduse kasv, mis moodustab SKTst 20,4% ning mis kasvas 11,3%. Hulgimüüjate käibed kasvasid ligi 17%. Kaubandusest veelgi kiirema kasvuga oli ehitussektor 13,7 protsendiga, mille osakaal SKTs on 6,1%. Töötlevas tööstuses oli kasv 9,1% ning transpordi ja side alal 7,9%.

Ehituse alal oli Zigure sõnul kiire kasvu taga mitmete suurte objektide valmimine läinud aastal. Nii sai Riias valmis Stockmanni kaubamaja ning kobarkino Coca-Cola Plaza Forum Cinemas, Jurmalas Livu veepark, jäähall Riia lähistel.

Läti töötlevas tööstuses, mis sektorina kasvas 9,1%, kahanes tekstiilitööstuse maht 5% ning rõivatööstuse maht 2%.

Kokku oli Läti SKT läinud aastal 138 miljardit krooni, mis teeb elaniku kohta 60 000 krooni. 2002 oli näitaja 48 200 krooni elaniku kohta.

Inflatsioonitempo oli läinud aastal Läti keskpanga hinnangul 3,6%. Selle aasta alguses on inflatsioon aga oodatust kiirem olnud ? veebruaris aasta arvestuses 4,3%. Suures oli selle taga toidukaupade hinnatõus, mis veebruaris kallinesid 1,6%. Alanud aastaks prognoosib Läti Parex banka 3,5% inflatsiooni, kuid ühinemine Euroopa Liiduga võib seda tempot tõsta.

Läti keskpangale teeb muret ka jooksevkonto defitsiit, mida toidab tugev eratarbimine. Panga hinnangul on Läti jooksevkonto defitsiit tänavu 9% SKTst võrreldes 7,6%ga aastal 2002. Tänavu võib defitsiit kasvada juba 10 protsendile SKTst.

Alanud aastast ootab Läti keskpank läinud aasta kiire kasvu järel ka laenuvõtmise tempo aeglustumist, ehkki jaanuari statistika sellest mingit märki ei näidanud.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:17
Otsi:

Ava täpsem otsing