Kevadõrn jazzitervitus Prantsusmaalt

Madli-Liis Parts 19. märts 2004, 00:00

Häälekate staarpillide seas pääseb tromboon harva rambivalgusse. Järgmisel nädalal on kõik teisiti. Tromboonivirtuoos Yves Robert maalib oma pillil kauneid kõlapilte, mida ühendab pealkirjaga ?Õrnus?.

46aastase Yves Robert?i muusika julgustab loobuma eelarvamusest nagu oleks kaasaegne improvisatsiooniline jazzmuusika sihitult hulkuv närviline helikiiks. Tema muusikas põimuvad rikkalikud meloodiamustrid, põnevad mõttevälgatused. Iga kontsert on unikaalne peegeldus kontserdipaiga meeleoludest. Robert´i trio muusika pole suure saali muusika, vaid kuulub paika, kus lavalolijate ja saalis istujate vahel polegi väga piiri. ?Tegu ei ole jazziga, vaid eelkõige improviseerimisega harjunud instrumentalistide loodud muusikaga,? on Yves Robert iseloomustanud oma muusikat.

Viimase paarikümne aasta Prantsusmaa jazzielu üks tipptegijaid esitleb kaunist fantaasiküllast kava, mille keskmes on Robert?i enda looming. Muusika on kirjutatud tromboonile, tshellole ja löökriistadele. Valdab lüüriline, kohati ehk nukkergi meeleolu, mis on valla hoogsale improvisatsioonile ja innukatele dialoogidele. Nimilugu ?La Tendresse? (?Õrnus?) on pärit ECMis 2002. a Robert?ilt ilmunud plaadilt ?In Touch?. See ligi paarikümneminutine pala on kui paraad tromboonile, lastes instrumendil kõlavarjundite mitmekesisuses särada.

Yves Robert õppis Vichy konservatooriumis flööti ja trombooni. Pärast ülikooli pühendus ta kohe üksnes jazzmuusikale ja on truu sellele tänaseni. Eesti-tuuril mängib trio koosseisus t?ellot Didier Petit ja löökriistu Edward Perraud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:23
    Otsi:

    Ava täpsem otsing