Reede 2. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

EPL: Lõviosas firmades on puudulik töökeskkond

22. märts 2004, 08:05

Tööinspektsiooni andmetel on töökeskkonna nõuded täidetud vaid ligi viiendikus Eesti ettevõtetes.

Sellisele järeldusele jõudis inspektsioon pärast seda, kui ta oli kontrollinud 2000.? 2003. aastal 5590 peamiselt tootmisega seotud ettevõtet, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Seadustes on palju nõudeid, mis teevad nende nn viis pluss poiste hulga väga väikeseks,? ütles tööinspektsiooni avalike suhete nõunik Tõnu Vare, lisades, et nõuetele mittevastavaks tunnistatakse ka ettevõte, mis näiteks vaid ühte nõuet eirab. Töökeskkonna nõudeid on aga nii seadustesse kui ka määrustesse sisse kirjutatud sadu.

?Kontrollime mitmesuguseid asju, näiteks töökeskkonna spetsialistidele, volinikele ja nõukogule kehtestatud nõuete täitmist, kas nad on saanud väljaõppe ja töötavad, kas riskianalüüs on läbi viidud, kas esmaabi ja sisekontroll toimib, kas töötajad on läbinud tervisekontrolli jne,? ütles Vare. Töökeskkond tervikuna ei vastanud nõuetele kolmes protsendis ettevõtetes ? seal oli palju suuri, isegi eluohtlikke probleeme.

Kuna inspektsioon ei jõua kontrollida kõiki ettevõtteid, tehakse igal aastal mingi valik prioriteetide osas. Möödunud aastal revideeriti näiteks autoremonditöökodasid ning ehitusettevõtteid.

?Püüame suunata oma jõupingutused nendesse sektoritesse, kus tööõnnetusi on rohkem. Ehk siis metsa langetamise, veo- ja töötlemise ning mööblitootmisega seotud ettevõtetesse, lisaks metalli- ja ehitustööstusesse,? ütles Vare. Tema sõnul leiab nendes sektorites peaaegu alati probleeme.

Vare sõnul ei ole kehtestatud nõuded liiga karmid, et neid ei saaks sajaprotsendiliselt täita. ?Suurfirmad on tellinud mitmesajaleheküljelised riskianalüüsid. Pigem on probleemid väikestes ja keskmistes ettevõtetes, kes ei suuda vajalikul tasemel sisekontrolli teostada,? ütles ta.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing