Maiasmoka jook

Aare Kirna 26. märts 2004, 00:00

Karupoeg Puhhi ja tema maitse-eelistusi mäletate? Nii konsistentsilt kui magususelt võib munaliköör vabalt võistelda mee ja kondenspiimaga. Kui siia lisada veel salakavalalt uimastav kogus alkoholi ning veidi hästilõhnavat vanilli, laseb tulemus end tükk aega rahuloleva mõmina saatel limpsida ning hiljem järjest kahaneva lootusega otsida, kas mõne nõu põhja veel tilgakest jäänud pole.

Nagu võibki arvata, on munaliköör põhiliselt levinud heal järjel oleva kanakasvatusega aladel, sealhulgas Eestis. Hollandi nimi advocaat olevat pärit hoopis Hollandi Antillidelt, kus meremehed segasid rummi avokaadomahlaga ja said ilusat kollast värvi joogi. Kuna Hollandis avokaadod eriti ei kasva, asendati need munakollasega, kirjutavad 17. sajandi Hollandi kroonikad. Ameerikas sai algselt Inglismaalt pärit ja õllel põhinev jook nimeks eggnog, Mehhikos rompope, Peruus biblia con pisco.

Munalikööri tehakse värsketest, ökoloogiliselt puhastest munadest ja piimast; õhema kultuurikihiga ameeriklased ei kõhkle kasutamast ka munapulbrit, suhkruasendajaid ja sojapiima. Lisatavatest alkoholisortidest tulevad kõne alla eelkõige rumm, selle Ameerika edasiarendus viski ning loomulikult ka brändi ning teised aromaatsema lõhnaga kangemad joogid.

Eestis toodetakse vaid üht sorti munalikööri. Kuid võib ju ühendada meeldiva kasulikuga ning likööri ise kokku segada. Selleks on vaja mikserit (kui munade salmonellasisalduses kindel ei olda, siis ka soojendusnõu), mune, suhkrut, rummi (või viskit või brändit või kõiki kolme), vahukoort ja veidi vanilli. Need, kes armastavad koogelmooglit, võivad kõiki komponente lisada mahuliselt umbes ühepalju, kes aga leiavad, et jooki ei pea tingimata lusikaga sööma, lisagu saadud segule nii palju piima, kuni jook neile sobiva kiirusega voolama hakkab.

Minimalistlikum retsept eeldab, et kasutatakse ainult munakollaseid, need segatakse piima, suhkru ja vanilliga ning kuumutatakse salmonella ja muude bakterite hirmutamiseks kergelt läbi. Seejärel lisatakse ettevaatlikult segades alkohol. Ameeriklased lisavad oma jõulujoogile ka läbiklopitud munavalgeid, vahukoort, muskaati ja muid vürtse ning topeltkoguse viskit. Serveeritakse likööripitsides või pun?ikruusis.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:39
    Otsi:

    Ava täpsem otsing