Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Üleminekuaeg joogipiima tootmises rõõmustab tootjat
Eesti sai loa jätkata 2,5protsendilise joogipiima tootmist ja kasutamist kuni 30. aprillini 2007. aastal, teatas põllumajandusministeerium reedel.
?Me ootasime seda otsust ammu, meil on hea meel, et selline otsus tuli,? ütles Tallinna Piimatööstuse juhataja Kadi Lambot. ?Saime nüüd aega juurde.?
?Aga eks pikemas perspektiivis me peame oma normid ikka Euroopa Liidu normidega ühildama,? lisas Lambot. ?Peame tarbijaid harjutama hakkama.?
?Meie inimesed on seda 1,8protsendilist piima maitsnud, väga tugevat maitse vahet 2,5protsendilisega ei ole,? ütles Lambot.
Tallinna Piimatööstuse AS kontrollib umbes 45 protsenti Eesti joogipiimaturust.
?Väga hea, et see otsus tuli, see annab üleminekuaega,? kommenteeris Valio Eesti ASi müügidirektor Mati Virves. ?Kokkuvõttes oleks ju tarbija selle keeluotsuse tõttu kannatanud.?
?Isiklikult arvan, et käskude-keeldudega on väga raske tarbija eelistusi muuta,? lisas Virves.
Valio Eesti AS kontrollib umbes 23 protsenti Eesti joogipiimaturust.
Eelmise nädala neljapäeval sai Brüsselis Euroopa Liidu piima ja piimatoodete korralduskomitee istungil heakskiidu määruse eelnõu, mille kohaselt võib Eesti jätkata 2,5protsendilise joogipiima tootmist ning kasutamist kuni 30. aprillini 2007. aastal.
?2,5protsendilist joogipiima võib turustada ainult kohapeal, st Eestis toodetud ja töödeldud piimast," ütles põllumajandusata?ee Tauno Lukas. ?Naaberriikides toodetud 2,5protsendilise piimaga Eesti turule ei pääse.?
Teised liikmesriigid võivad 1. maist turustada Eestis üksnes Euroopa Liidus lubatud rasvasisaldusega joogipiima. ELis kehtestatud joogipiimade klassifikatsioon määratleb täispiima rasvasisalduseks vähemalt 3,5 protsenti, väherasvaseks loetakse 1,5?1,8protsendilise rasvasisaldusega piima, rasvatu piima puhul ei tohi piimarasv olla üle 0,5 protsendi.
Eestis toodetud joogipiimast üle 90 protsendi on 2,5protsendiline piim.