Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Lips on lahe ehe ja väärikuse näit

    Kui keegi lähtub lipsu valikul meeldivuse kriteeriumist, on peaaegu kõik juba korras, sest ükski moereegel pole nii range, et oleks tähtsam sellest, mis meeldib.
    ?Kui lipsu valikul oled ebakindel, tasub alati nõu küsida,? soovitab Tallinna Kaubamaja loovjuht Kristina Herodes. On võimalik võtta appi stilist-konsultant.
    Hea stilist ei määri oma arvamust pähe, vaid aitab kaasa mõelda ja kliendi isikupära paremini üles leida. ?Kui juba paar-kolm lipsu on soetatud, harjub silm ära,? ütleb Herodes.
    Herodes on alati soovitanud ostmisel valida lips, mis sobib vähemalt kahe päevasärgi juurde. Ainult ühe särgi juurde ostetud lips annab vähe vaheldust ja vähe võimalusi. Näiteks kui punase särgi juurde otsida huvitavat lipsu, tasub proovida tumehalli väikese punase mustriga. Seda saab kanda nii punase, musta, halli kui ka valge särgi peal.
    Lipsutrendide hulgas on umbes 1990. aastate keskpaigast valitsenud kombineerimisprintsiip, mille järgi otsiti hästi toon toonis. Helehalli särgi juurde helehall lips, vahepealse roosade särkide buumi ajal käis sinna ilmtingimata roosa lips.
    Baltmani brändijuhi Tarvo Jaansoo sõnul on toon-toonis-joone propageerijad Dior ja Yves Saint Laurent, samuti Calvin Klein. Pole toon toonis võimalus ka praegu keelatud ? on see ju hästi kindel valik, ent Herodese sõnul soosib mood praegu rohkem kontraste. Näiteks heleda särgi peale tume lips või siis musta särgi peale kärtspunane lips. Nii et toon-toonis-stiilile vastupidiselt, kus lipsu peaagu ei märka, on praegu lips täieõiguslik aktsent ? teda on kaugele näha, ta võib olla värviline, mustriline. Julgusega valitud. Ja Herodese hinnangul on mehed julgeks läinud.
    Jaansoo sõnul on oluline, et lips harmoneeruks riietusega. Isegi kui ta on kontrastne, peaks ta heas mõttes kontrasti välja mängima. Kui ikka värv inimesele ei sobi või ülikonna-särgiga kokku ei lähe, jääb kummaline mulje.
    Osalt dikteerib lipsu valikut rahvusvaheline äriklassika. Kindla peal minek on peene mustriga ühevärvilised lipsud. Samuti on tume alati klassikalisem. Klassikaline element on ka diagonaaltriip. Samas oli see ka 2002. aastal tohutu trendihitt. ?Kui klassikaline asi vahepeal moodi läheb, usutakse, et peaks juskui moest ära ka minema. Aga ei ? klassika puhul on mood leebem, seda on alati õigus kanda,? räägib Herodes. ?Praegu mood väga diagonaaltriipu ei soosi, ehkki seda küll pakutakse. See on nii kindel valik, et seda võib alati kanda.?
    Jaansoo arvates läheb alati mikrostruktuurne, pisikeste täppide või ruutudega lips. Heaks värvigammaks peab ta roosat-lillat, halle toone, siniseid või musta bee?iga. Erksatest läheb punane lips väga hästi.
    Suvel ostetakse valkjas-bee?e ja bee?i-sinise kombinatsiooni, mis on rahulik, ent elegantne. Rohelist on meil Jaansoo sõnul raske müüa.
    Lipsuideoloogias valitses Herodese sõnul vahepeal pikka aega vabaduse rõhutamine. Võeti rangemad detailid rõivastusest ära ja suund oli, et lipsu kantakse järjest vähem.
    ?Praegu leitakse vastupidiselt, et lips on lahe vidin,? ütleb ta. ?Selline tore aksessuaar. Paljud popikoonid, poplauljad, avaliku elu tegelased on hakanud kandma lipsu vabaajariietega.? Ja popikoonide järgi joondutakse. Nii ongi lipsust vaba-aja rõivastuse juures saanud kõva trend. ?Meeldivad ju inimestele vabal ajal kanda igasugu tilulilusid ? puusakette ja muud sellist. Nüüd siis on ka lips üks selline vigur,? ütleb Herodes. ?Pealegi on meestel siis üks eputamisasi olemas, naistel on ju kunstküüned ja kõrvarõngad.? Nii ongi taas saabunud lipsuvaimustus. Kuna reegleid ei ole ja sundust on vähe, siis inimestele meeldib ? kõik, mis ei ole sunduslik, on ju vahva.
    Uljaste trendiinimeste seas on levinud ka tugevate mustritega lipsud. Kuid see on trend, millel pikka iga ei ole. Kellel on himu nalja saada, võib võtta kirkamustrilise lipsu ja panna mustrilise särgi peale ja näha välja päris pöörane. Asi, mida veel eelmisel aastal toodi Herodese sõnul välja halva maitse näitena, on täna juba trend.
    Samas, kui oled positsioonikamas rollis, esindad mingit ettevõtet või riigiasutust, siis ei saa endale samapalju lubada kui näiteks meelelahutaja, rokkbändi solist või reklaamibüroo tegelane.
    Ülikonna juures on lips täpp I peal. Lipsuga näeb inimene väärikam välja. Sellele tuleks eriti mõelda avaliku elu tegelastel ? missugust kuvandit nad tahavad. Kas olla n-ö lahe kuju ja vaba vend või tõsiseltvõetav, usaldusväärne, väärikas, positsioonikas. Kõiki neid omadusi aitab lips rõhutada. ?Öeldakse, et valimisvõitluses saab lipsuga kandidaat tavaliselt rohkem hääli,? oskab Herodes väita.
    Kuidas täpselt, millise kraega mis lipsu kanda, selle kohta on tehtud hulk reegleid. ?Aga mina mõtlen, et miks meeste elu keerulisemaks teha,? ütleb Herodes. ?Esiteks need reeglid praktiliselt ei kehti. Nad on küll olemas, aga pigem soovituseks ja abiks, mitte piiranguks.? Lähtuda tuleb tundest ja maitsest.
    Lipsumaailmas võib lipse huumoriga nimetada pärislipsudeks ja n-ö lipsukoopiateks. Ühed on siidist ja teised polüestrist. ?Lips on nii väike detail, et materjal võiks ikka hea olla,? on Herodes veendunud.
    Polüesterlipsu pidulikul puhul kindlasti kanda ei soovitata. Tööl on ta lubatud, aga hea toon see pole. Parem on ikka korralikust materjalist lips. On olemas ka eripärasemaid, siidlõngast kootud lipse (näiteks Pierre Cardinil). Lipse tehakse ka nahast.
    Lipsu lemmikvorm on kitsas sõlm koos peene kraenurgaga. ?Ma mõtlen kohe hirmuga nende vaeste poliitikute peale, kes nüüd peavad hoidma seda lipsu otse kogu aeg,? ütleb Herodes. ?Kitsa sõlme kandmine on terve kunst. Lai sõlm istub ise ja terve päev on mureta. Kitsas sõlm tahab aga hirmsasti viltu minna. Samas ta näeb väga efektne ja elegantne välja.?
    Klassikaliselt ulatub lips pandlani. Vaba lipsupikkus käib vaba aja riiete juurde. Ülikonna juures peab aga lips õigesti olema. ?Kui ta on poolpikk, siis parem juba panna pinsakuhõlmad kinni, et see silma ei riivaks,? ütleb Herodes. ?Eriti kole on, kui lipsusaba ulatub üle pandla ? ka seda on nähtud.?
    Esinejatele, eriti TV-esinejatele toonitab Herodes, et kui panna ette väga peene diagonaaltiibuga lips, hakkab see muster nii jooksma, et vaatajail on raske esinejat jälgida. Seega tasub vältida n-ö elusaid mustreid. Samuti võib tekkida liikumine juhul, kui nt tiibulise särgi ja triibulise lipsu mustrite vahe on liiga väike. Siin võiks kasutada kontrasti ehk peene triibuga särgi juures kanda jämeda triibuga lipsu.
    ?Minu jaoks on maitsevääratused totrate mustritega trükitud siidid, mille peal on golfikepid, mikihiired ja muu selline,? ütleb Jaansoo. ?Naljalips on naljalips, aga teda ei sobi igal pool kanda.? Samuti ei poolda Jaansoo pildiga lipse.
    Jaansoo arvates ei tohiks lipsu pidevalt sõlmes hoida. ?Lihtsam on sõlmetegemine ära õppida. Lips tahab vahepeal puhata nagu iga riideese,? ütleb ta. ?On ju nähtud vanast ajast neid lipse, kus sõlm on 30 aastat sees olnud ? teed lahti ja ta kerib ennast uuesti tagasi.?
    Kandjate arvu poolest jääb kikilips paraku alati tavalise lipsu varju. Kikilips on pretensioonikas, selle väljakandmiseks on kandjale suuremad nõudmised. Ta peab olema väga elegantne, tal peab sisemist stiili olema nii palju, et ta selle lipsu välja kannab.
    Tõsi mood ei ole kikilipsu kandmist eriti toetanud, ent nüüd on midagi taas tekkimas. ?Kui ikka juba Gucci pakub kikilipsu, siis tähendab, et see on juba oluline suund, mida kõik varsti järgivad,? ütleb Herodes. ?Kikilips vabamates kooslustes veel väga levinud pole, ent kui moelavad seda veenvalt pakuvad, siis miks mitte.?
    ?Kikilipsu kandmine on piiratud,? ütleb Jaansoo. ?Ta on ikka piduliku sündmuse lips. Smokingu ja fraki juurde ? taolisesse ampluaasse.?
    Igapäevaelus kikilips päris hästi ei mõju. Mõnele kunstnikutüübile ja muudele taolistele on ta küll eristav element, millega seda inimest seostatakse. Muidu on kikilips ikka õhturiietuse element.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Equinor maksab erakorralist dividendi ja ostab aktsiad tagasi
Norra energiaettevõte Equinor kinnitas tavapärase dividendimakse ning lisas sellele samas suuruses erakorralise dividendi, pakkudes aktsionäridele tulu kokku 0,70 dollarit aktsia kohta.
Norra energiaettevõte Equinor kinnitas tavapärase dividendimakse ning lisas sellele samas suuruses erakorralise dividendi, pakkudes aktsionäridele tulu kokku 0,70 dollarit aktsia kohta.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Kriis pani juhid liikuma. „Rahapakiga enam kedagi üle ei osta“
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Kohus jättis Merko vaidluses riigiga tühjade pihkudega
Tallinna halduskohus, mis korra juba pikale veninud vaidluses riigilt Merkole pea miljoni kahjuhüvitist välja mõistis, jättis värske otsusega ehitusfirma kaebuse rahuldamata.
Tallinna halduskohus, mis korra juba pikale veninud vaidluses riigilt Merkole pea miljoni kahjuhüvitist välja mõistis, jättis värske otsusega ehitusfirma kaebuse rahuldamata.
Leedu firma plaanib Eestisse investeerida 18 miljonit
Leedu logistikakinnisvara ettevõte Sirin Development hakkab sel aastal ehitama Eestisse 8 miljonit eurot maksvat laohoonet, kokku plaanib firma investeerida Eestisse 18 miljonit eurot.
Leedu logistikakinnisvara ettevõte Sirin Development hakkab sel aastal ehitama Eestisse 8 miljonit eurot maksvat laohoonet, kokku plaanib firma investeerida Eestisse 18 miljonit eurot.