Laupäev 25. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Hiina metallinälg tõstab vanametalli hinda

Inno Tähismaa 05. aprill 2004, 00:00

Reedel oli Eesti peamise vanametalli kokkuostja ASi Eesti Metallieksport (EMEX) Tallinna väravate juures tihe sagimine, autod vurasid üksteise järel sisse ja välja. EMEXi laoplatsidel nii Tallinnas kui ka Paldiski Lõunasadamas laiutasid majakõrgused metallimäed. Lisaks tootmisjääkidele veeti kohale vanarauda: autokeresid, vagunirattaid, tünne ja muud metallist rämpsu.

Lisaks kokkuostmisele on EMEX pannud käima kevadise kampaania, kus vanaraud veetakse tasuta minema. Tegemist on igakevadise traditsiooniga, millel pole otsest seost metalli hinnatõusuga maailmaturul. Küll on see EMEXile lisasissetuleku allikas.

Kokku kogub EMEX aasta jooksul ligi 230 000 tonni metalli. Seda on ligikaudu sama palju kui Eesti terast sisse veab. Vanametalli müügist laekus möödunud aastal EMEXile kokku 650 miljonit krooni. Täpne kasuminumber on arvutamisel, rentaablus peaks tulema 10 protsendi ringis. EMEXi näitajad paranesid aastaga viiendiku võrra.

Vanametalli hinda arvestades võib arvata, et EMEX istub kullahunniku otsas. Ent ettevõtte juht Ilmar Jõgi lükkab selle ümber. ?Me pole spekulandid,? ütleb ta, ?turu tõmblemine ei rõõmusta kedagi.?

Jõgi kirjeldab, kuidas vanametalli osas hakkas hind kerkima juba aasta aega tagasi. EMEX ostis siis kõrge hinnaga metalli kokku, ent suvel hind kukkus, ostjad langesid ära ja suur hulk kaupa jäi kätte. Sellega kasvasid metallihunnikud EMEXi Paldiski laoplatsil mäekõrgusteks, ulatudes kokku 50 000?60 000 tonnini.

Olukorrast päästis välja aasta lõpp, mil nõudlus ja hind taas kasvasid. Hinnatõus sai Jõgi sõnul alguse möödunud aasta külmast talvest. Siis olid sadamad jääs ja toore ei liikunud. Samal ajal kasvas Hiinas nõudlus ja see lõi hinna üles. Turul oli terasetoorme defitsiit. Näiteks 2003. aastal kasvas maailmas terase tootmine 6?7%, Hiinas kasvas tootmine üle 20 protsendi.

Sama stsenaarium kordus tänavu talvel. Hiinlased hakkasid metalli juba vastu talve kokku ostma ?Toorme hind hakkas oktoobris tõusma. See kestis kuni veebruarini. Nüüd on uuesti alla tulnud,? kirjeldab Jõgi olukorda vanametalliturul.

Terasetootjad elasid eelmise jõnksu üle nii, et toodete hind ei liikunud. Ent nüüd on ka toodete hind kiiresti üles läinud. ?Ja läheb veel tükk aega,? ennustab Jõgi. Samal ajal tuleb vana terase hind vaikselt alla.

EMEXist lähebki vanametall Kaug-Ida tootjatele. Seni ostsid Lõuna-Korea tehased, ent viimased partiid on läinud suurele Hiina tootjale Bao Steel. Seni on EMEX Eestist korralikult vanametalli kätte saanud.

Lisaks EMEXile ostab Eestis vanametalli kokku ja töötleb ka Balti Laevaremonditehas. Ettevõtte tegevusmaht ulatub ligi viiendikuni EMEXi omast. Eesti olukord metalliturul erineb Lätist ja Leedust, kus pole metallimonopoli olnud ja turul tegutseb kümneid pisemaid kokkuostjaid.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:20
Otsi:

Ava täpsem otsing