EPL: Soome pensionärid kolivad Eestisse head elu nautima

05. aprill 2004, 08:01

Soome siseministeeriumi hinnangul kolib lähiaastatel Eestisse elama vähemalt paar tuhat soomlast, kuna siin on madalamad hinnad ning soodsam maksukeskkond.

?Ilmselt tuleb suurem kolimine Helsingi regioonist Tallinna, need kaks linna on niigi väga tihedalt omavahel seotud,? ütles Soome siseministeeriumi spetsialist Janne Anttikainen. Ta lisas, et neid soomlasi, kes töötavad Helsingis, kuid tahaks soodsama maksukeskkonna ning odavamate hindadega Tallinnas elada, võib olla tuhandeid, kirjutas Eesti Päevaleht.

Soome maksuspetsialistid on varem ka seda arvanud, et ligi 200 000 madalaima pensioni saajat võib olla huvitatud Tallinna kolimisest, kus nende elukvaliteet tunduvalt paraneks, sest nad jäävad Soome riigilt pensioni saama.

Anttikaineni hinnangul ei pruugi nende elu Eestisse kolimise järel siiski lihtsamaks minna, sest Eestis ei ole avaliku sektori teenused nii kättesaadavad kui Soomes. ?Kui selline mass inimesi Eestisse koliks, saaksid paljud advokaadid tööd ? mõlemad riigid on küll Euroopa Liidu liikmed, kuid riiklikud sotsiaalkindlustussüsteemid on väga erinevad, mistõttu tekib neil pensionäridel palju küsimusi, kumb riik millise teenuse eest peaks maksma,? ütles ta.

Keskmine vanaduspension on Soomes ligi 2000 eurot (31 300 krooni), miinimumpalk umbes 1000 eurot (15 600 krooni), õpilased ja töötud saavad minimaalset sotsiaaltoetust, mis on 400 eurot kuus (6300 krooni). Keskmine palk on Soomes umbes 2300 eurot (36 000 krooni). Anttikaineni sõnul on Eestis küll hinnad Soomega võrreldes odavamad ning helikopter lendab ühest linnast teise vaid 20 minutiga, kuid teises riigis elamine on siiski midagi muud. ?Tallinna tulevad need, kes ei jõua Helsingis elada, kuna elamiskulud on liiga kõrged,? ütles ta.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing