Finantsinspektsioon: finantssektori karistused peavad olema karmimad

Inno Tähismaa 13. aprill 2004, 14:22

Finantssektori karistused peavad olema senisest karmimad, ütlesid finantsinspektsiooni juhid täna.

Praegu on finantssektoris seaduserikkumiste eest ette nähtud karistused 50 000 krooni juriidilistele ja 18 000 krooni füüsilistele isikutele. ?Meile tundub, et see võib-olla natuke vähe finantssektoris,? ütles Finantsinspektsiooni juhatuse liige Kilvar Kessler täna pressikonverentsil. Tema sõnul tähendab väike karistuse määr seda, et süüteod jäävad sisuliselt karistamata ja see omakorda vähendab usaldust finantssektori kohta tervikuna.

Kessler tõi välja neli tunnust, mis iseloomustavad finantssektori süütegusid, sealhulgas siseteabe väärkasutamist ja turumanipulatsiooni. Esiteks, finantssektori süütegudest põhjustatud varaline või mittevaraline kahju hõlmab laia investorite või hoiustajate ringi, teatud keskkonda ja selle usaldusväärsust tervikuna.

Teiseks, süütegudega tekitatav kahju on enamasti suur. Kolmandaks, süütegude olemuse ja sooritaja tõttu nõuab uurimismenetlus eriteadmisi majandusest, finantssektorist, ühinguõigusest, lepinguõigusest ja finantsõiguse aspektidest. Neljandaks, paljudel juhtudel on rikkumist võimalik järeldada üksnes kaudsete tõendite alusel.

Finantsinspektsioon taotleb karistuste karmistamist uues väljatöötamisel olevas väärtpaberituru seaduse muutmise seaduses. Muu hulgas taotleb finantsinspektsioon ka finantssüütegude menetlemist väärtegudega, mitte kuritegudena, sest see võimaldab tegeleda asjadega inspektsioonil endal.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing