EPL: Tulevast aastast kaovad taarapunktid

15. aprill 2004, 07:40

Uus pakendiseadus lööb põhjalikult segi taarapunktide süsteemi ning kehtestab tulevast aastast nii õlle-, plekk- kui ka plastpudelitele tagatisraha.

Euroreegleid üle võttev seadus, mille Riigikogu kinnitab järgmisel kolmapäeval, kohustab uuest aastast kõiki müügikohti joogipakendeid tagasi võtma, milleks suur osa Eesti kauplustest veel valmis ei ole. Samal ajal jõustub kord, mis kergitab iga joogipakendi hinda vähemalt 50 sendi suuruse pandiraha võrra, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kaupmeestel tuleb seaduse kohaselt lõppkasutajalt ja tarbijalt müügikohas või selle vahetus läheduses tagasi võtta müüdud kauba pakend või pakendijäätmed. ?Senine nn mitteametlik müü- ja osta-süsteem vajab riigi sekkumist, sest olukord on ebarahuldav,? märkis keskkonnaminister Villu Reiljan.

?Taarapunktide ja kogumiskonteinerite arv ei ole piisav. Ebahügieenilised kogumispunktid vähendavad inimeste valmisolekut joogipakendeid tagastada.?

Praegune taarapunktidel põhinev süsteem toimib ministri sõnul suuremates linnades ega kata kogu Eestit. ?Väikelinnades ja maal tekivad probleemid,? ennustas Reiljan.

Viljandimaa Paistu poe juhataja Maire Audla sõnul on maapoodide jaoks uued nõuded absurdsed. ?Ühelt poolt tekivad meil kohe probleemid tervisekaitsega. Inimesed toovad sageli räpaseid, kraavidest üles korjatud pudeleid. Üks müüja ei saa musti pudeleid sorteerida ja käia vahepeal teises letis vorsti lõikamas,? kirjeldas Audla. Ka pole tema väitel vähemalt Paistu valla ühelgi kauplusel laopindasid, kus tühja taarat hoida. ?Ei kujuta ette, mis saama hakkab,? märkis Audla.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing