Inglise motetid fööniksina tõusmas

Kersti Inno 23. aprill 2004, 00:00

Noorenenuna tuhast tõusnud fööniksi osas on siin keskaegsed inglise motetid ? muusika Inglismaa kõige viljakamast perioodist, mil inglise muusika ja muusikud olid imetletud eeskujuks ametivendadele Mandri-Euroopas. Paraku hävis suur osa väärtuslikest muusikakäsikirjadest kloostrite rüüstamises kuningas Henry VIII abieluafääridest tingitud kirikukonflikti aegu. Tänu muusikauurijate detektiivitööle on see muusika taas avanenud ? sedapuhku kavas ?Fööniksi kutse?, milles kuuleme Inglise keskaegse polüfoonia näiteid mitme katedraali ja kloostri käsikirjadest ning tuntumailt heliloojailt. Üks laul kavas on ka kuningas Henry kirjutatud.

1986. aastal loodud Orlando Consort valdab eriti meisterlikult 11.?17.sajandi repertuaari. Ansambel saavutas kiiresti vanamuusikaekspertide kõrge tunnustuse. Ka kriitikud kasutavad sellest kirjutades ülivõrdeid, tuues eraldi esile laitmatu intonatsiooni, rikka tämbri, peene stiilitunnetuse.

New York Timesis on kirjutatud: ?Consorti lauljad tõid salapärasesse repertuaari selgust, meelerahu ja kirkust.?

?Fööniksi kutse? 23. aprillil kell 19 Estonia kontserdisaalis ja 24. aprillil kell 19 Pärnu kontserdimajas.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:24
Otsi:

Ava täpsem otsing