Jukos kisub Vene börsi alla

Alvar Jõgeva 29. aprill 2004, 00:00

Jukos hoiatas nii sel esmaspäeval kui ka teisipäeval, et nende kreeditorid on mures ettevõte võime pärast maksta tagasi laene 2,6 miljardi dollari eest. Võimalik maksujõuetus vähendas Jukose aktsiate väärtust nii palju, et tema konkurent Lukoil möödus turuväärtuse poolest temast esimest korda mitme aasta jooksul.

Teisipäeva hommikul avanesid Jukose aktsiad 10% madalamal tasemel, kuid taastusid mõnevõrra päeva jooksul. Kuna Jukosel on ligi 20protsendiline osakaal indeksis, siis kukkus RTS-indeks 3 protsenti.

Hansa Venemaa Aktsiafondi juhi Vadim Ogne?t?ikovi arvates on praegune langus pigem korrektsioon kui trendimuutus. Aktsiate hinnad on atraktiivsed, majanduskasv on kiire, tooraine hinnad on kõrged, see kõik peaks kokkuvõttes aktsiate hindu tõstma. Ogne?t?ikovi sõnul on oluline jälgida, kuidas laheneb Jukose olukord. Parimaid investeerimisvõimalusi näeb ta telekomides, mis näitavad endiselt kiiret kasvu ja kasv ei näi aeglustuvat.

Jukose probleemid mõjutavad ka Sibnefti aktsiat. Naftaeksportija aktsia langes teisipäeval rohkem kui 5%, sest Moody?s pani firma krediidireitingu vaatluse alla põhjusel, et Jukos pole võimeline riigile tasuma 3,5 miljardi dollarilist maksukohustust ja võib pankrotti minna.

Burnswick UBSi kauplemis- ja müügijuhi Nick Mokhoffi sõnul on kohalikud ostjad toetamas Sibnefti aktsiat, vahendas Moscow Times.

Paljud analüütikud arvavad, et turu suund sõltub paljuski sellest, kuidas Jukose afäär laheneb.

Möödunud teisipäeva hommikul märkis Standard & Poor?s, et lisaks praegusele teadmatusele maksude osas ja juhtkonna probleemidele on suurenenud likviidsuskriisi risk. Jukos võib likviidsuskriisis olla sunnitud müüma peamisi varasid, mis vähendaks edaspidist kasumlikkust. Samuti võib likviidsuskriisi tulemusena muutuda ettevõte maksujõuetuks, kardetakse ka firma varade natsionaliseerimist. Selle tulemusena alandas Standard & Poor?s Jukose reitingut viie pügala võrra.

Mokhoffi arvates on turg teinud läbi korrektsiooni, sest kardetakse intressimäärade tõusu. USA keskpanga juhi Alan Greenspani võimalik otsus intresse tõsta peibutab investoreid oma raha arenevatelt turgudelt, sealhulgas Venemaalt, välja võtma.

Turg peaks jätkuvalt tugevalt kõikuma. Praegu on veel vara ennustada, kas tegemist on korrektsiooni või langustrendi algusega. Korrektsiooni poolt räägib Venemaa börsi kiire tõus aasta algusest, millest tulenevalt soovitakse kasumit võtta. Samuti on investoreid müüma sundinud poliitiline ebakindlus.

Positiivse poole pealt võib mainida endiselt kiires tempos kasvavat majandust. Välisvaluuta reservid paisuvad, aktsiad on võrreldes lääne analoogidega odavad, kuigi tuleb arvestada suurema riskiga. Samuti peaks positiivselt mõjuma ühinemine WTOga.

Valitsus hoiab rubla madalal tasemel, mis suurendab välisinvesteeringute sissetungi. Kuna enamik naftaettevõtteid teeb kulud nõrgas rublas ja müüb toodangut dollarite eest, siis on kasumid suured.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:24
Otsi:

Ava täpsem otsing