Töövõimalus ja garantiid laienevad

Katrin Pärgmäe 29. aprill 2004, 00:00

Enamik vanadest ELi riikidest oma tööturgu Eestile kohe ei ava. Taanis näiteks võib ilma elamis- ja tööloata tööd otsida kuni kuus kuud. Hollandis saab aga tööloa, kui viie nädala jooksul ei leita sellele kohale Hollandi kodanikku. Liituvad riigid Eestile tööturu osas piiranguid seadnud pole. Kuigi kõigi teiste vanade ELi riikide tööturg peale Iirimaa ja Suurbritannia jääb Eestile vähemalt kaheks aastaks suletuks, avavad ELi võimalused ennast, kui otsida. Võimalus teise riiki tööle minna on nii teenuste vaba liikumise kui ka tööjõu rendi kaudu.

Teenuste vaba liikumine võimaldab Eesti ettevõtetel lähetada oma töötajaid ELi riikidesse kuni aastaks tööd tegema. Teenuste osas on üleminekuperioodi kehtestanud vaid Saksamaa ja Austria. Tööjõu rent on suhteliselt uus teenus kogu Euroopas ning seetõttu vähe reguleeritud. Renditöötajale tekib sellisel juhul justkui kaks tööandjat. Lepingule alla kirjutades tuleks tööandja tausta uurida. Mõistlik on enne tööle minekut uurida infot nii lehelt europa.eu.int/eures/index.jsp kui ka tööturuametist www.tta.ee.

1. maist ühilduvad pensionisüsteemid. Eesti inimene võib töötada elu jooksul erinevates riikides ning pensionile jäädes saab ta igalt riigilt pensioni vastavalt seal töötatud ajale. Ka pensioniõiguslik staa? saadakse eri riikides töötatud aja liitmisel. Teise riiki tööle minnes ei maksta edasi kõiki sotsiaaltoetusi. Elukohapõhised soodustused, millest inimene teise riiki minnes ilma jääb, on näiteks puudega täiskasvanu toetus, töötu abiraha, lapse sünnitoetus, lapsendamistoetus, õppelaenu osaline kustutamine.

Samas peavad kõikjal ELis olema tagatud haigus- ja sünnitushüvitised, invaliidsus-, vanadus- ja toitjakaotuspension, tööõnnetus- ja kutsehaigushüvitised, matusetoetus, töötule makstavad hüvitised, peretoetused. Kui vanemad töötavad eri riikides, makstakse perele neid toetusi, mis on kõrgemad.

Ravikindlustatud saavad ELis reisides tasuta vältimatut arstiabi. Selleks, et saada häda korral arstiabi, tuleb alates 1. maist võtta kohalikust haigekassast tõend kindlustatuse kohta Eestis.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:24
Otsi:

Ava täpsem otsing