Ei liha ega kala

Heidi Vihma 30. aprill 2004, 00:00

Veel on nende kõrvale hea rüübata kerget valget veini, olgu siis Kreeka, Hispaania või Itaalia oma. Kõigis Vahemeremaades tuntakse ja armastatakse neid tinti pritsivaid veidraid mereelukaid. Kaheksajalgu grillitakse, hautatakse õlis, tomatikastmes, veinis, marineeritakse, lisatakse salatitele, suppidele, riisiroogadele. Ära süüakse kõik, nii mõne sentimeetri pikkused ja mõnikümmend grammi kaaluvad lapsukesed kui ka kilo ja rohkemgi kaaluvad hiiglased.

Ateena turul kaheksajalahindu uurides sai selgeks, et kõige kõrgemalt hinnatakse suuri elukaid ? hinnad kasvavad koos kaheksajalgadega. Kõige väiksemad, beebikaheksajalad ? ainsad, mis meil poest saada on ? olid ka hinnalt alamõõdulised.

Merest püütud värske kaheksajalg on vintske, Kreeka kalurid taovad neid vastu kaldakaljusid, see teeb liha pehmemaks. Samamoodi mõjub vintskele lihale külmutamine, nii et kaheksajalg on tõenäoselt ainus meregurmaanide rõõmuallikas, mis külmutamisel oma maitset ei kaota, ja nii võiks ta koduroana sama maitsev olla kui Vahemere rannapromenaadi tavernades pakutav.

Poes müüdavad kaheksajalad on juba puhastatud, nii ei pea muretsema ei siseelundite ega tindi eemaldamise pärast. Muide ? Hispaanias müüakse kaheksajalgade, seepiate ja kalmaaride tinti ka eraldi, mõned road näevad ette just tindis hautamist. Niisiis tuleb ära lõigata ainult haarmete ja tindikoti vahel olev pea koos hammastega. Minu kass sõi need hea meelega ära, kuigi ta soolaka toiduga harjunud ei ole. Jah, kaheksajalad on tõepoolest merevees elamisest soolase maitse külge saanud, nii et toitu valmistades peab soola lisamisel ettevaatlik olema.

Veel peaks arvestama sellega, et keedes lähevad need mereelukad palju väiksemaks ? suurema osa esialgsest kaalust moodustab vesi. Seepärast pannakse kaheksajalad hauduma ilma veeta, kuiva potti, ja hautatakse neid kõigepealt omas mahlas. Tekkinud lahjat tinti meenutava vedeliku võib hiljem kastmes ära kasutada just nii, nagu retsept ette näeb. Minu lemmik on kaheksajalg väheses õli-äädikakastmes kerge küüslaugu-basiilikumaitsestusega, kus solistiks jääb kaheksajalg ja teised maitsed ainult kergelt toetavad seda.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:40
Otsi:

Ava täpsem otsing