Must töö ajutisele juhile

Merike Lees 04. mai 2004, 00:00

Ajutine juht on hea lahendus firmas, kus on vaja kiiresti kord majja lüüa ja selleks kasutada võtteid, mis alalisel juhil firmas töötamise ebamugavaks muudaksid. Siia alla käivad suured koondamised ja arvestatavad meekonnamuudatused, mis sageli on ühe ettevõtte eduka edasimineku eelduseks.

Väljastpoolt tulnud inimesena näeb ajutine juht asju värske pilguga, teda ei piira vanad stambid ning ta on uutele lahendustele avatud. Ajutist juhti ei seo ametis olevate töötajatega miski, ta on oma otsustustes emotsionaalselt vaba. Tal ei ole vaja mõelda ka sellele, kuidas ettevõetavad sammud kujundavad tema mainet allesjääva personali hulgas ? niikuinii on ta ainult lepinguline töötaja, kes suhteliselt lühiajalise lepingu lõppedes taas taandub. Selle lühikese aja jooksul tuleb tal aga kõiki vahendeid kasutades tõestada oma efektiivsust ja tuua ettevõte kriisist välja.

Niisugune sõltumatus ja oma konsultandimaine eest väljas olemine sunnib ajutist juhti pingutama ning mitte tegema päevapoliitilisi otsuseid, mis ettevõtte hiljem kraavi võiks viia. Juhina on ta firmas on küll ajutine, kuid ajutise juhtimise teenust pakkuva konsultandina tahab ta ilmselt ka tulevikus kliente leida. Seega võidab ajutise juhi teenus Eestis tulevikus ilmselt populaarsust, eriti kui levib info ajutiste juhtide edukast tegevusest erinevate ettevõtete järjeleaitamisel.

Seega on tegemist suhteliselt tänamatu rolliga firmas musta töö tegemisel, mis konsultantide väitel ei lähe tellijale kallimaks kui juhile palga maksmine. Sellest hoolimata ei saa ilmselt paljud väikesed ettevõtted seda teenust endale lubada. Olukord võib hull olla ja firma vajada oskuslikku ja kindla käega juhti, kuid raha on see, mis piirab paljude omanike võimalust kvaliteetset juhtimisteenust kasutada. Ise firmas asju korraldades hoitakse küll raha kokku, kuid juhtimiskvaliteet ei pruugi sellest paraneda ning kokkuvõttes lähevad ettevõtte majandusnäitajad ikka allamäge. Seega oleks ostetud juhtimistarkus ja -teostus hea lahendus.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:40
Otsi:

Ava täpsem otsing