Euroopa otsustab intresside saatuse

Alvar Jõgeva 06. mai 2004, 00:00

Euro kurss tõusis dollari vastu nelja nädala kõrgeimale tasemele, kuna Euroopa teenustesektor kasvas kümnendat kuud järjest, lisades märke, et regiooni majandus tugevneb.

Euroopa Keskpangal pole ruumi intressikärpeks ja ta võib intresse tõsta järgmisel aastal, ütles Austria rahandusminister Karl-Heinz Grasser uudisteagentuurile Bloomberg.

Föderaalreserv (USA keskpank) jättis üleeile intressid muutmata, kuid mainis, et võib neid tõsta mõõdukas tempos. See vähendaks Euroopa ja USA intresside vahet. USA keskpanga intressimäär on poole madalam kui Euroopa Keskpanga 2%.

Euro kurss on eelmise nädala algusest tõusnud 2,5%, pärast 2,2%-list langust esimeses kvartalis.

1. aprillil oli Saksamaa 10aastaste võlakirjade intress 0,07% kõrgem kui USA ekvivalendil. Intressivahe muutus järgmisel päeval. Üleeile saavutati praktiliselt 9 kuu kõige laiem intressimäärade vahe. USA 10aastased võlakirjad ületasid 0,40% võrra Saksamaa kommertspaberite tootlust.

?Kui vaatate praegust inflatsiooni, rekordilist nafta hinda, siis ennustatakse Euroopa Keskpanga intressimäära 2 protsendi tasemel või isegi kõrgemal,? ütles Grasser. Ta lisas, et selle pärast ei oota ta intressimäärade alandamist. Bloombergi uuringu kohaselt ei oota analüütikud intressimäärade muutmist tänasel istungil. Arvatavasti jääb intressimäär 2% tasemele, mis on peaaegu 60 aasta madalaim tase.

Futuuride põhjal ennustades tõstab Föderaalreserv intresse kolmanda kvartali lõpus ja Euroopa Keskpank kärbib intresse selles kvartalis.

Tarbijahinnaindeks tõusis võrreldes aastatagusega aprillis 2%, Euroopa Keskpanga eesmärk on hoida inflatsioon 2% tasemel.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing