Laadalt saab soodsalt Eesti kaupa

Eda-Liis Kann 07. mai 2004, 00:00

Kuigi esimesed laadad ? Luige Kevad ja Kiisal toimuv vanavaralaat ? on juba läbi, peetakse eesoleva kolme kuu jooksul pea igas maakonnas mõni laat. Kuna kohalikud laadakorraldajad üleriigilist reklaami ei tee, tasub huvilistel otsida infot laatade kohta kas kohalikest lehtedest või siis maakondade kodulehtedelt.

Suurematest laatadest on kohe tulemas Türi lillelaat, mis toimub 21.?23. maini. Türi lillelaadal pakub oma kaupa ca 400 müüjat, kellest suurema osa moodustavad puukoolid. Samuti on väljas aiandustalud, istikute ja taimede kasvatajad ning aiatarvikute ja väetistega kauplejad.

Iga aastaga on Türi lillelaada populaarsus suurenenud, seda tõestab asjaolu, et isegi möödunud aastal paduvihmaga ?õnnistatud? lillelaadal ei tulnud kaupmeestel klientide vähesuse üle nuriseda. Vastupidi, porilompide vahel käis nii äge kauplemine, et müüjad ei saanud korrakski vihma eest varju minna.

Iga aastaga on laat tõestanud inimeste suurenenud huvi aiapidamise vastu. Aianduses on toimunud suured muutused ? vanasti kasvatati taimi rohkem lusti pärast, nüüd sunnib positsioon oma maja ümbrust ilutaimedega kaunistama.

Seetõttu on ka lillelaadal iga aastaga suurenenud istikute ja taimede müüjate osakaal. Vähenenud on riidekauba müüjate arv, kuid see-eest on tunduvalt suurenenud käsitöö osa.

Kindlasti peaksid kohale sõitma mesindushuvilised, sest laadalt on võimalik hankida kõikvõimalikke mesindustarbeid ja ka mett. Ja ka tehnikahuvilised, sest avatud on tehnika- ja ehitusnäitus.

Lillelaada kõrvale on viimastel aastatel tõusnud mitu aiandusmessi, neist eriti jõuliselt juuni alguses toimuv Jäneda aia- ja lillepäevad.

Türi lillelaadaga samal ajal toimub Rocca al Mare vabaõhumuuseumis käsitöölaat Ehe. Mullu tõi käsitöölaat ühel päeval muuseumisse 40 turismieksponenti, üle 100 käsitöölise ja pisut üle 4000 külastaja. Sel aastal on eesmärgid seatud veelgi kõrgemale ? laat toimub kahel päeval, nii turismiettevõtjaid kui ka käsitöölisi oodatakse osalema üle 100 ja külastajaid 14 000.

Laadad toimuvad ka mitmetes linnades. Näiteks maikuu viimastel päevadel toimub 12. Võru kevadlaat. Juunikuus toimub Vastseliinas Maarahva laat, Türil maaelu- ja tehnikanäitus Agri 2004. Laadad kestavad üle Eesti kuni sügiseni.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing