Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Särk selga, müts pähe ? ja peole!

    Asutuse logo, vaimukas tunnuslause humoorika pildiga mõjub juba iseenesest tujutõstvalt. Näiteks ASi Balbiino T-särgi kandja teatab: ?Elan jäätise levialas!?
    ASi Salvest läinudsuvine särk oli Saleda-teemaline ja kandis sõnumit ?Kõrkjatest välja!?, sel aastal on ettevõtte slogan ?Teie rõõmuks!?.
    Kõigile supitehase töötajaile kingitakse ühine lõbus T-särk, millel on Salvesti eksootilised kastmed teleklipist tuttavate multifilmitegelastena. ?Need on temaatika ja tooted, mis suviste grillipidudega hästi haakuvad,? selgitab ASi Salvest reklaamijuht Rasmus Rekand. ?Ma ise kannan särki uhkusega ja usun, et seda teevad ka kolleegid. Mullusuvine kogemus Saleda T-särkidega näitab, et kui kujundus on pilkupüüdev, maitsekas ja pisut ehk koomilinegi, leidub nende kandjaid küllaga.?
    Salvesti T-särkide kavandid valmivad koostöös vastavat brändi haldava loovagentuuriga. Tekstiilitrükke on suures osas teostanud firma Fifaa.
    ?Aeg on välja kujundanud partnersuhted kvaliteetsete tegijatega. Need, kellega pole rahule jäänud, pole rohkem võimalusi saanud,? nendib Rekand.
    Elion korraldab sel aastal oma esimesed suvepäevad ning need on plaanis teha malevakokkutuleku stiilis. ?Mis puudutab kingitusi, siis seda ei ole veel otsustatud, kas ja mida kinkida,? ütleb Elion Ettevõtete ASi meediasuhete juht Ain Parmas. ?Üldiselt kannavad meie töötajad väga hea meelega Elioni logoga esemeid. Meil on oma töötajate tarbeks elektroonne kingipood, kust ostetakse üsna palju Elioni märkidega riideid ja muid esemeid. Tunnuslauset meil ei ole.?
    TV3 on läbi aegade suvele mõeldes lähtunud nooruslikkuse, trendikuse ja mugavuse märksõnadest. T-särgid on alati olnud originaalsed, kas siis oma värvivalikult (oran?) või särgi seljale kirjutatud sõnumilt ? ?Tähelepanu keskpunkt?, ?Kolm on seltskond!?, ?Vaata mind!?. ?TV3 on oma töötajatele ja reklaamiklientidele teinud kingituseks näiteks veel teksariidest suvise koti, oma saatejuhtide piltidega kaardipaki, telerivaatamiseks mõeldud pehmed sini-kollased sussid, kolme kõrvaga kruusid ja muud lõbusat,? loetleb TV3 avalike suhete juht Annika Remmel. Firmakinke mõtleb tavaliselt välja TV3 turustusosakond. Koostööpartnereiks on trükikojateenuste poolt Multiprint, teksaasjade eest on hoolitsenud Pintax. Eelarved ja tellitavate asjade kogused on TV3s väikesed.
    Logistikakontserni AS Schenker turundusjuhi Siiri Põldari sõnul on nende firma tavaliselt suvepäevadeks kõigile osalejaile teinud erikujundusega T-särgid. Tegu on konkreetse ürituse kingiga. ?Varasematel aastatel pani korraldustiim pead kokku ja mõtles ise välja nii särgi kujunduse kui tunnuslause. Möödunud aastal kasutasime üritusturundusfirma Tequila AD abi. Nemad pakkusid välja nii slogani kui ka kujunduse ja tellisid särgid,? ütleb Põldar ja lisab, et särgi kandjana pildi trükikvaliteedi üle küll nuriseda ei saa.
    Suvepäevade särgid on ASis Schenker alati populaarsed olnud, sest lisaks heale välimusele on neil ka emotsionaalne väärtus ? ürituselt saadud positiivne emotsioon. Nagu viimaste aastate kogemused on näidanud, leiab hea kujundusega värviline T-särk kasutamist aastaringselt, teab turundusjuht.
    Kanal 2 pidas eelmisel aastal oma suvepäevi seiklusturismi harrastades Käsmu lähistel Kuradisaarel. Iga osaleja sai kingiks firma logoga fliisi. Justkui kordaläinud ürituse tunnustamiseks kannavad kanali töötajad seda riietuseset praegugi meeleldi. Käesoleval aastal peab Kanal 2 suvepidu augustis Padise lähistel turismitalus. Millise kingi saavad töötajad, pole veel teada. Küll on aga Eesti Televisioonil oma firmakink üllatusena kavandatud, kuid mõistetaval põhjusel seda ei avaldata.
    ?Eesti Energia praegune poliitika on taotluslikult tagasihoidlik nii oma logo kui tunnuslausete osas, püüeldes soliidsuse poole,? ütleb EE pressiesindaja Riina Vändre. Suvepäevade puhul tehtavad kingitused on neil veel küsimärgi all, ilmselt siiski kõigile suvepäevadele midagi kingitakse, ütleb ta.
    ?Meil on loomulikult olemas firmakingitused ? näiteks pastakad, särgid, fliisid, kotid. Kasutame nendel oma tavapärast logo ja ei midagi muud. Kõik eelpoolnimetatud firmakingitused saame Gifthouse?ist ja kuna me partneritele erilisi nõudmisi peale logo õige kasutamise ei esita, oleme siiamaani koostööpartneri tööga igati rahul,? lisab Vändre.
    Hansapangal on olemas lai valik reklaamkingitusi ? näiteks pastakad, kruusid, T-särgid, saunalinad, spordikotid ? ja neid kasutatakse vastavalt sihtgrupile ja sündmusele. ?Kingitusi oleme tellinud erinevatelt firmadelt ning tulemusega rahule jäänud,? teatab Hansapanga meediasuhete juht Kristiina Tamberg.
    Suvepäevadega ei ole pank tingimata kingitusi seostanud, või kui, siis on töötajatele kingitud midagi lihtsat, aga selle ürituse temaatikaga haakuvat ? näiteks sportlikke mütse või pearätte. Need mõjuvad soojalt ning lisavad osalejatele ühtekuuluvustunnet.
    Kui aprillis oli firmasümboolikaga äri- ja reklaamkingitusi valmistavate ettevõtetes Roi, Fifaa ja T-Style tööde teostamise tähtaeg üks nädal, siis maikuus kulub kuni paar nädalat, et neist trükitud T-särgid kätte saada.
    ASi Roi tegevjuhi Andrus Poksi sõnul pakuvad nad oma püsiklientidele teenust tunduvalt soodsamalt. ?Üks väikese tellimuse särk võib maksta kuni 100 krooni, aga väga suure tiraa?i võime korduvtellijale madalaima võimaliku hinnaga teha,? ütleb ta. Muidugi oleneb trükitud särgi hind suuresti T-särgi maksumusest. Kõigis trükifirmades on võimalik laias hinnaskaalas valida T-särke, polosid, fliise, nokamütse jms. Kuna trükihooaeg on kõrgpunkti jõudmas, tuleb aegsasti tellimused sisse anda, et ei oleks viimasel hetkel rahmeldamist. On ju T-särgid ja mütsid suvise peo lahutamatud ja sageli mõnusat meeleolu loovad aksessuaarid ja oleks patt need tellimata jätta.
    Vastab Anne Metsis, EKA moekunsti osakonna juhataja
    Millal moemaailmas algas T-särkide võidukäik?
    Esimese T-särgi ? see tähendab, sirgelõikelise puuvillase alussärgi, mis pinnalaotuselt sarnaneb T-tähega ? tegi Fruit of the Loom USAs 1871. aastal näitena sellest, kui peen ja kvaliteetne oli nende kudumistöökoja puuvillakiud.
    Enne kui T-särk sai garderoobi tavarõivaks umbes 1920ndatel, kasutati seda armeevarustuses. Inglise merevägi tegi särgi varrukad lühikeseks 1890ndatel.
    T-särgi moedebüüt leidis aset 1952. aastal, mil Marlon Brando selle Elias Kazani filmis ?Tramm nimega Iha? läbi higistas. 1968. aastal sai T-särgist vastuhaku sünonüüm, koos d?iinidega muidugi. Sellest ajast on niisugune pretensioonitu ese nagu üsä pidanud süseerima kõ erinevamaid maailmavaateid 60ndate radikalismist 80ndate klassitsismini, 70ndate võiguslikkusest 90ndate individualismini.
    Kuidas Te moekunstnikuna suhtute T-särki?
    T-särk on sama loomulik rõivaesemena, nagu on söömine ja magamine. Ta on koos teksadega üdini demokraatlik riietus, mille kandmine kustutab klassivahed. Mood on T-särgi kuju muutnud kord avaramaks, kord napimaks ja sellega kaasaminek näitab mingil määral ka inimese paindlikkust kõige uuega sammu pidada.
    Milline peaks Teie arvates olema firma T-särk?
    Firma T-särgil tahaks näha firma logo või tunnuslauset ja midagi vaimukat pildi või tekstina, kindlasti mitte banaalset. Veel tasuks mõelda sellele, et naistele teha naistelõikelised, s.o siis praegu veidi kehassetöödeldud ja ilusa kaelusega, ja meestele meestelõikelised särgid. Et vahva T-särk võiks jätkata oma elu ka väljaspool suvelaagri palliplatsi.
    Kas Teile on silma hakanud mõni väga hea kujundusega T-särk?
    Kõik lööva sõnumiga särgid on head.
    Autor: Tiina Kolk
  • Hetkel kuum
Tarmo Virki: õpetajad, palun streikige varsti jälle
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Leedu suurettevõtted odavnesid suure käibega
Suurima käibega olid teisipäeval Leedu ettevõtted, nimelt Ignitis grupė aktsiatega kaubeldi Balti turgudel enim, 345 188 euro eest ning aktsia odavnes seejuures -0,55%.
Suurima käibega olid teisipäeval Leedu ettevõtted, nimelt Ignitis grupė aktsiatega kaubeldi Balti turgudel enim, 345 188 euro eest ning aktsia odavnes seejuures -0,55%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
FT: Venemaal miljardeid teeniv Austria pank reklaamis laienemisplaane
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Eesti kaotas elektriühenduse Soomega
Esmaspäeval katkes elektriühendus Eesti ja Soome vahelises kaablis Estlink 1.
Esmaspäeval katkes elektriühendus Eesti ja Soome vahelises kaablis Estlink 1.