Teras kasvatab ehitushindu viiendiku

Anne Oja 12. mai 2004, 00:00

Terase hulgimüüja Starckjohann Steel juht Kalle Nelk ütles, et lähiajal oodatakse uut hinnatõusu. "Räägitakse 100 eurost tonni kohta. Hind peaks tõusma juba juunis," lausus Nelk niigi selle aasta alguses juba kahekordistunud terasehindade kohta. Nelgi sõnul tuleneb hinnatõus tõsiasjast, et metalli napib kogu maailmas.

Levadia arendusjuhi Veiko Estami sõnul Venemaalt metalli praegu sisse ei osteta, kuna kõigil hulgimüüjatel on soetatud mitme kuu varud. Ka ei ole Venemaa pakutav hind enamasti sobiv. Tänu varudele püsib metalli hind Eestis juba kolm nädalat stabiilsena. "Üksikute positsioonide osas tuleb varusid täiendada juunis ja uue kauba müüme muidugi ka uue hinnaga," lausus Estam.

Monoliitbetooni valmistaja Kontek Int juhatuse liige Mart Urbas ütles, et terase hinnatõusu tagajärjel kallineb ehituse hind 10-20 protsenti olenevalt konstruktsiooni metallisisaldusest.

Urbas kirjeldas hetkeseisu: "Me suutsime end natuke turvata ja ostsime materjali ette." Praegu ehitab Kontek Int nendest varudest Admirali maja. "Oleme suutnud mitusada tuhat krooni kokku hoida," rõõmustas Urbas.

E-Betoonelemendi müügidirektor Liivo Leismann ütles, et metalli hinna ettenägematult kiire tõus sunnib ehitajaid eelmisel aastal koostatud eelarveid üle vaatama. "Probleeme on teatud projektide ja klientidega," ütles Leismann tellijate kohta, kel eelarves hinnatõusu varu puudus.

Aknatootja Plasto ökonomisti Hegert Lepiku sõnul on akendesse paigaldatavate metalldetailide hind alates 1. aprillist tõusnud 15 protsenti, kuid Plasto akende müügihinnas see veel ei kajastu.

Lepik ütles, et erinevate spekulatsioonide põhjal võivad terase hinnad tõusta suve lõpuks 40-50 protsenti. Ettemaksuga püsikliendid saavad metalli, ülejäänud ei saa, lisas Lepik Plastot varustava Saksa metallihulgimüüja kohta.

Betoneksi tootmisjuht Ralf Peterson tõdes, et betoontoodete hind on tõusnud vaid 10%, kuna kehtivad ehituslepingud ei lase seda tegelikule tasemele tõsta. Betoontoodete ja ehituse hoogne hinnatõus toimub ilmselt suve lõpupoole, kui uusi lepinguid sõlmitakse, märkis Peterson. Praegu teenib Betoneks tootmisest kahjumit.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:26
Otsi:

Ava täpsem otsing