Helsingi kesklinna hiigelkeskus kerkib Eesti firma vahendusel

Inno Tähismaa 17. mai 2004, 00:00

Kamppi omanikfirma on Kampin Kehitys Oy, mille omanik on omakorda AS Hotell Viru. ASi Hotell Viru omanik on Soome firma Pontos Oy kaudu põhjanaabrite ehitusfirma SRV grupp.

Kamppi ehitus käib Eesti firma kaudu, kuna Hotell Viru tagatisel on võetud 40 miljonit eurot (624 mln kr) laenu, ütles SRV grupi juht ja osanik Ilpo Kokkila. Sellest rahast osa kulus Tallinna Viru Keskuse rajamiseks, osa läheb Helsingisse Kamppi Keskusesse. Kokkila sõnul on võimalik ASi Hotell Viru tagatisel laenu võtta, kuna sellel firmal on piisavalt omakapitali, mis tuli hotell Viru operaatorteenuse ja sisustuse müügist Soome SOK grupile (Sokos Hotels) möödunud aastal. Hotell Virule kuuluvad nii Viru Hotelli, SAS Radissoni hotelli kui ka Viru Keskuse kinnistud.

Kokkila ütles, et juurde võetakse veel laenu 200 miljonit eurot (3,1 mld kr) Saksa Aareal Bankilt. Omanikud panevad ise sisse 30?40% summast ehk sadakond miljonit eurot. Kokku on Kamppi keskuse maksumus seega ligi 350 miljonit eurot ehk 5,5 miljardit krooni.

?See ei olnud maksuküsimus,? kommenteeris Kokkila võimalikke põhjusi, miks Soome keskust rajatakse Eesti firma kaudu. Reedene ajaleht Taloussanomat spekuleeris, et investeering tuli Eesti firma kaudu, kuna SRV-l oli muidu raske viia Eestist välja Viru hotelli müügist saadud 500 miljonit krooni. Eestis on väljavõetavate dividendide tulumaks maksustatud määraga 26/74 ehk 35%.

Ajalehe andmetel tegid Kokkila firma SRV Viitoset juristid aasta aega tööd, et leida moodus, kuidas Viru operaatorteenuse müügist saadud raha Kamppi Keskusesse saada. Lõpptulemusena läksid Kamppi kaubanduskeskus ja parklad Eesti firma omandusse. Maksuküsimust kinnitas põhjusena ka Hotell Viru tegevjuht Yrjö Vanhanen.

SRV ostis Viru hotelli erastamisprotsessi käigus ligi 150 miljoni krooni eest 1994. aastal. Osa rahast maksti EVPdes.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing