Rannaettevõtjad saabuvad koos soojade ilmadega

Anne Oja 18. mai 2004, 00:00

Eile peesitas Pirital põõsa varju laotatud kiletükil vaid kaks trussikutes meest, kui kolmas julge tallinlane kastis end taamal merevette. Rannakohvik lõpetas remonti.

Stroomil tõmbas Minu Vara kevadkoristuse otsi kokku. Muruniidukit meenutava masinaga ringi liikuv töömees sõelus rannaliiva, hulk labidatega naisi ja mehi loopis prahti traktori kasti.

Tallinna Külmhoone müügijuht Jaan Luks tunnistas, et mida aasta edasi, seda arvestatavam müügipaik Stroomi rand on ja kuumadel päevadel müüb Tallinna Külmhoone Stroomil kaheksa kuni kümne tuhande krooni eest jäätist päevas. See tulemus on kordades parem, kui jäätisemüüjatel Tallinna kesklinnas.

Pirita linnaosa vanem Ülle Rajasalu märkis, et randa tulevad tänavu jäätist müüma nii Tallinna Külmhoone kui ka Balbiino. Mõlemad hoolitsevad müügipunktide eest, mis varustavad omakorda kandekaubandust ? lapsi ja neidusid-noormehi, kes külm kast üle õla, liival praadijaile maiust veavad. Sel suvel liiguvad Pirita päevitajate vahel ka karastusjookide pakkujad ning müügimehed, kel seljas alkoholivaba õlle balloon. Päris õlut liival müüa ei tohi.

?Seda me ka ei taha, et igaüks oma putka randa üles paneks,? tunnistab Rajasalu. Näiteks võitleb linnaosavalitsus juba mitmendat hooaega randa tikkuvate t?eburekimüüjatega. Mingeid kooskõlastusi ega dokumente neil esitada pole, ütlevad, et hozjain (peremees ? toim.) saatis, maksavad politseile trahvi ära ning müüvad edasi.

Haapsalu linnavalitsuse lubade spetsialist Maret Seeman tõdes, et inimesed on rannaettevõtlusest küll huvitatud, kuid lepinguid massiliselt sõlmitud pole. ?Toitlustajana tegutseb rannas vaid Paralepa püsiasukas, Fra Mare,? ütles Seeman.

Pärnu linnakantselei ettevõtluse ja registrikeskuse juhataja Elo Juursalu sõnul ootavad nad suvepealinna sama suurt ettevõtjate tungi kui mullu. Eelmisel aastal pakkus Pärnus oma tooteid ja teenuseid 70 ettevõtjat.

?Tahetakse väga palju toitlustusega tulla, ka telkide ja haagistega, kuid kõik sõltub tervisekaitsest,? ütles Juursalu. ?Meie leiame kõigile sobiva koha ja anname nõu, kuidas end korda seada.? Juursalu rääkis, et taotlusi kontrollib ka linna peakunstnik. Ühele välikohviku pidajale öeldi, et vana ja väsinud mööbliga sel suvel randa ei saa. Ettevõtja leidis raha ja vahetas mööbli välja.

Ekstreemsematest lõbustustest ootab Pärnu suvitajaid mägironimissein ning veesuukade ja veelaudade laenutus.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing