Rapla jäätmekäitluskeskus avas täna uksed

20. mai 2004, 12:25

Täna avasid MTÜ Raplamaa Jäätmekäitluskeskus ja jäätmejaama operaator Ragn-Sells AS uue Rapla jäätmejaama.

Rapla jäätmejaam (tuntud varem ka kui Mäepere jäätmejaam) on esimene Eesti jäätmejaam, milles töödeldakse sorteerimata olme- ja suuremõõtmelisi jäätmeid. Täiendava käsitsi sorteerimise läbivad suuremõõtmelised jäätmed. Jaam võtab vastu ka ohtlikke jäätmeid. Uus jäätmejaam võimaldab aastas käidelda kuni 12 000 tonni prügi. Uues Raplamaa jäätmejaamas on jäätmepress ja 6 mahutit, milledest igaüks mahutab kuni 12 tonni jäätmeid.

Jaam maksis kokku 7,8 miljonit krooni, millest investeeringud hoonetesse olid 5,7 miljonit krooni ja jäätmepressi 2,1 miljonit krooni. Sellest üle 7 miljoni krooni finantseeriti SA Keskkonnainvesteeringute Keskuse poolt ning üle 800 000 krooni omavahenditest. Jaama ehitus kestis 2003. aasta suvest 2004. aasta varakevadeni.

Taaskasutatavad materjalid transporditakse liikide kaupa ümbertöötlemisse Ragn-SellsŽi Tallinna taaskasutatavate jäätmete sorteerimisjaama. Sealt toimetatakse materjalid liigiti taaskasutusse. Klaas viiakse AS-i Järvakandi Klaas, paber eksporditakse Leedu paberitehasesse ning kile kas Lätti või Leetu. Ohtlikud jäätmed annab Ragn-Sells üle nende lõppkäitlusega tegelevatele ettevõtetele. Jäätmed, mida taaskasutada ei saa, veetakse Väätsa prügilasse ladestamisele.

Jäätmejaam kuulub möödunud aasta juunis loodud MTÜ-le Raplamaa Jäätmekäitluskeskus, mille omanikuks on kuus Raplamaa valda: Juuru-, Kehtna -, Kohila -, Käru -, Raikküla - ja Rapla vald.

Jäätmejaama projekteerijaks oli LOOB Projekt ning ehitajaks Projekt E. Jäätmejaama ehituse järelvalvet teostas Rapla KEK. Jäätmepressi tootis Compoman OÜ.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

Vaata kogu kava
Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing