Koduaeda on purskkaevu lihtne teha

Liivi Tamm 09. juuni 2004, 00:00

Kilega kaetud variandi suurimaks plussiks on võimalus vabalt vormi valida. Siiski tuleb hoolikalt jälgida aluspinnast: "Kui kile all on teravad kivid, siis võib vee raskus tiigi hiljem katki vajutada," paneb Padu südamele.

Basseiniekspert OÜ projektijuhi Andrus Rintsi sõnul on pakutavad kiled kangana kokku rullitud. "Kile laiused on 4, 6, ja 8 meetrit ja õige suuruse saab kilest lõigata," selgitab Rints. "Ja siis on kilet võimalik liimida spetsiaalselt selleks mõeldud liimiga ning teha just soovitava suurusega bassein."

Aiapurskkaevu planeerimisel on võimalik nii üks tiigike kui ka mitu omavahel ühendatud tiiki. "Palju kasutatakse võimalust, kus üleval on suurem tiik ja all väiksem ning vett pumbatakse nende vahel," selgitab Padu.

Aiatiigi asukoha valikul suuri piiranguid ei ole, see on ikkagi aiaomaniku otsustada. Tiiki kukkunud lehed saab kätte käsiskimmeriga - see on varre ja võrguga vahend lehtede ja prügi kätte saamiseks. Ka põhja langenud lehtede jaoks on olemas spetsiaalne veekeemia. Andrus Rintsi sõnul tasub siiski jälgida, et tiiki liiga palju prahti ei langeks ja veesilm ka ümbritseva loodusega kokku läheks: "Tavaliselt ongi purskkaev kuskil puude ja põõsaste läheduses."

Asukoha valikut piirab mingil määral pumpade ja valgustite 10meetrine toitekaabel. "Kaablit lõigata ei tohi," ütleb Alver Padu. "Jätkatud kaabel võib olla ohtlik. Kui peres on lapsed, siis tasub vaadata ka seda, et vees sulistamise ajaks oleks vool välja lülitatud. Paigaldajad arvestavad loomulikult ohutusnõuetega ja isolatsioon tehakse korralik, aga ei ole välistatud, et aastate möödudes tekib kuskil nõrgem koht."

Andrus Rints soovitab mõelda ka veealuste valgustite peale. "Pimedal ajal saavutatakse niimoodi üsna ilus efekt," nendib ta. "Purskkaevu üldilmet saab hõlpsasti varieerida, ka pump tuleb valida vastavalt sellele, kui kõrgele ja millise kujuga veesammast purskama tahetakse panna."

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing