Estoplasti valgus kustub

Kristina Traks 10. juuni 2004, 00:00

Pankrot näib Estoplasti eluloos olevat valgustite tootmise kõrval täiesti tavaline asi. Esimest korda läheb toona Märt Vooglaiule kuulunud AS Estoplast pankrotti 2000. aastal. Pankroti algatab maksuamet, kellele lambifirma oli 1,5 miljonit krooni võlgu jäänud.

Juba kaks aastat enne esimest pankrotti on Estoplasti tootmistehnoloogia ära ostnud Rain Raidma ja Aivar Lepp, kes asutavad Estoplasti Tööstuse OÜ. Suurt paremini eelkäijast ei lähe ka sellel ettevõttel. Tegevuse alustamisest peale on firma pidevalt maksuametile võlgu. Siiski kolivad omanikud tootmise Tallinnast ära Väänasse, andes seal tööd 45 inimesele. Eksporditakse 80 protsenti toodangust ning omanikud valmistuvad kaubamärgi 4Room kasutuselevõtuks.

Maksuvõlad aga suurenevad, ulatudes lõpuks ca miljoni kroonini. Pankrotihalduri aruandest nähtub, et aastatel 2002?2003 laenavad ettevõtte tegevjuht Rain Raidma ja tema sugulased ca 10 miljoni kroonise aastakäibega Estoplasti Tööstusele ligi miljon krooni. Tagasi on ettevõte sellest maksnud 658 000 krooni.

Eelmise aasta sügisel algatavad Estoplasti Tööstuse omanikud ise pankrotimenetluse. Enne veel aga otsustab Raidna koos norralase Daniel Kahniga asutada uue firma ? OÜ 4Room.

Mõni kuu enne Estoplasti Tööstuse pankroti algatamist müüb ettevõte oma tootmishoone ja kinnistu 1,7 miljoni krooni eest vastsele OÜ-le 4Room. Ühest firmast teise liigub ka enamik väärtuslikumast toodangust ja materjalist. 4Room võtab tööle ka endised Estoplasti Tööstuse töötajad ja toodab lampe edasi. Maksuvõlgu ettevõttel pole.

Samal ajal üritab Estoplasti Tööstuse pankrotihaldur Marko Tiislär leida ostjaid laotäiele ajast ja arust lambikuplitele ning Estoplasti kaubamärgile. Hea on, kui ta saab nende eest 2 miljonit krooni, sest nii palju on nõudeid Estoplasti Tööstuse vastu kaitstud.

Pankrotistunud Estoplasti Tööstuse omanik Rain Raidma vastab 4Room OÜ telefonil. ?Olin juhuslikult siin, kavandame 4Roomi uue juhi Daniel Kahniga siia metallitööstust,? ütleb ta selgituseks. Estoplasti Tööstuse OÜ läks tema sõnul pankrotti, sest töötajaid oli palju ja kohustused kasvasid liiga suureks. ?Midagi kuritahtlikku siin küll polnud,? lisab ta.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:31
Otsi:

Ava täpsem otsing