Sadam ootab

Urmas Vaino 18. juuni 2004, 00:00

Eesti rannikult leiab, pärast lühikest kaardi uurimist, kiiresti mõne suurema või väiksema sadama. Lisaks kõigile hästi teada sadamatele kaunistab Eesti rannikuala vähemalt 38 väikesadamat. Enamik neist on vaiksed paigad, kus kai ääres loksub paar kaatrit ning jahti. Suuremad pakuvad lisaks merevaate nautimisele ka muud tegemist.

Ringkäik mööda ESS Kalevi jahtklubi sadamakaid Pirita jõe suudmes võtab igal vähegi merd armastaval inimesel esimese hooga hinge kinni. Eesti meeste armastus merelkäimise vastu ei ole kuhugi kadunud. Rahaliselt raskemad ajad on seda armu ehk hillitsenud, tuli on tuha all ometi edasi hõõgunud. Sellest räägivad uhked ja korras hoitud jahid, mida vaadates teeb iga süda merele ihkava põksu.

?Eks me pinguta selle nimel, et saada ka klubielu aktiivselt käima,? räägib Kalevi jahtklubi ülem Olev Roosma. On olnud aegu, kui sadam oli üsna suletud paik ja siia olid oodatud ainult klubi liikmed ja nende kaaslased. Täna on asjad hoopis teisiti. ?Kohe pärast kai valmimist on vaja mõelda selle peale, kuidas merelt tulija meelt lahutada ja talle vaheldust pakkuda,? räägib jahtklubi ülem, kes ka ise on aastakümneid merd sõitnud. Eelolev suvi toob Tallinna lahele ka Euroopa meistrivõistlused Draakoni klassis. Suurvõistlusega seoses on Tallinnasse oodata ka külalisi kuninglikest perekondadest.

?Oleme oma tööga saavutanud selle, et Kalevi jahtklubi sadamasse tahetakse tagasi tulla,? kiidab Olev Roosma hoole ja armastusega tehtud tööd. Väiksemaid ja suuremaid regatte on klubi hooajakalendris sama tihedalt kui poliitikul lubadusi valimiseelses kõnes. Erinevalt viimasest on kindel see, et kõik märgitud võistlused ka toimuvad. Nii selgitatakse näiteks igal kolmapäeval Tallinna lahel järjekordne seeriavõistluse võitja. Suuremad, Piirist Piirini ja Muhu väina regatt, on aga hästi tuntud juba ka väljaspool purjetajate ringi. ?Vaatamist ja paremal juhul kaasalöömist jätkub ühes jahisadamas ikka,? õhutab jahtklubi ülem pöörama maanteelt kõrvale, vaatama sadamaelu.

Sadamad on romantilised paigad, kus elu kulgeb pisut teistsuguses tempos kui maismaal. Lisaks Pirita sadamale põika kindlasti sisse Pärnu jahtklubisse, Roomassaare sadamasse Kuressaares ja mõnusasse Vergi sadamasse Lahemaal. Kas või sellepärast, et näha ära, kust algavad need teed, mis lõpuks Rooma viivad.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:43
Otsi:

Ava täpsem otsing