Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Suveõhtu grilliga või grillita?
Grill autosse, tee peale jäävast suuremast kauplusest läbi, grillsüsi, grilliaines ja jook kaasa ning loodusesse. Mõned tunnid mässamist ja tagasi koju. Plusspunkt jälle kirjas.
Kas tuleb tuttav ette? Tegelikult on aga nii, et vabas õhus saab toitu valmistada ka teisiti ja see ei ole sugugi keerulisem ega nõua rohkem aega kui grillimine.
Lisaks erinevatele grillidele on kauplustes müügil ridamisi uusi ja huvitavaid alternatiive. Paella- ja lõkkepannid, küpsetusplaadid ja erinevad lõkkerestid.
On neid, mida saab asetada otse lõkkekolde kohale, kuid on ka selliseid, mille kasutamisel vajad gaasi (vastavat gaasiballooni müüakse bensiinitanklates).
Nende käsitlemine ei ole raske, kuid toidu valmistamise viis grillimisest hoopis erinev. Mõningaid nõuandeid peaks siinkohal siiski järgima. Ostes vajaminevat toodet, loe alati kaasas olevat juhendit. Kui sellest on vähe abi ja midagi jäi siiski arusaamatuks, siis küsi abi müüjalt. Ohutustehnika järgimine on kasulik kõigepealt just sulle endale.
Nagu eelpool juba mainitud, ei ole toiduvalmistamine sugugi raske, kui seda teha hea tujuga ja mõnusas seltskonnas. Lisaks suurepärasele kulinaarsele elamusele saad ka lihtsalt ja pingevabalt aega nautida. Mis võib olla toredamat kui sumedalt suvine lõkkeõhtu, hea toit ja hõrgutav vein sinna kõrvale?
Roogasid, mida värskes õhus ilma igasuguse grillita valmistada annab, on tuhandeid. Lõppude lõpuks saab meil kõigil grillvorstidest kõrini, kui neid suvest suvesse ühtviisi sisse ajada. Grillida on tõepoolest hea lihtne, kuid sama lihtne on asjasse pisut süveneda ja muid võimalusi proovida. Mõned vihjed toon siinkohal retseptidena ka esile.
Enne retseptide juurde asumist tahan siiski üht asja südamele panna.
Kui lähed loodusesse, siis suhtu sellesse aupaklikult. Täislagastatud laagriplatse on meil siin juba niigi teistelegi jagada.
- 1 kg keedetud (paella) riisi,
- 3 sibulat- 2 supilusikat õli- 1 liiter vett- 300 g kalapuljongikuubikut- 1 pakk safranit- 2 küüslauguküünt- musta purustatud pipart- 100 g värskeid rohelisi herneid- 500 g kanafileed- 250 g nõrutatud konservrannakarpe.
Serveerimiseks:
- 200 g koorimata krevette- 1 sidrun.
Tee nii: Kuumuta wok- või paellapannil õli. Lisa tükeldatud kanafilee, pruunista mõned minutid. Seejärel lisa pannile tükeldatud sibulad ja keedetud riis ning kuumuta segades paar minutit. Lisa puljong, safran, must pipar ja purustatud küüslauk ning sega läbi. Alanda kuumust ja hauta aeg-ajalt segades 10?15 minutit. 3?4 minutit enne valmimist sega hulka herned ja rannakarbid. Kaunista koorimata krevettidega ja pigista peale sidrunimahla. Kanafilee asemel võid kasutada ka kalafileed (lõhe, forell, koha), kuid jälgi, et kalafilee liiga pudruks ei hauduks. Selle vältimiseks küpseta kalafilee tükid eelnevalt valmis, tõsta kaussi ja lisa filee enne toidu serveerimist paella peale.
- 1 mugulsibul
- 1 porrulauk- 2 küüslauguküünt- 2 supilusikat külmpressi oliiviõli- 1 kg keedetud riisi- 6 cl kuiva valget veini- 300 ml puljongit- soola- jahvatatud musta pipart- 150 g suitsulõhet- 50g riivitud Parmesani juustu
Tee nii: Lõika sibul ja porrulauk õhukesteks viiludeks. Haki küüslauk. Küpseta sibulat, porrut ja küüslauku paellapannil 4?5 minutit õlis madalal kuumusel. Reguleeri kuumus veidi suuremaks, lisa riis ja sega 1?2 minutit. Seejärel lisa vein ja kuumuta veel 3?4 minutit segades. Kui vein on riisi hulka imendunud, lisa vähehaaval ja toitu pidevalt segades kuum puljong. Jätka puljongi lisamist, kuni kogu vedelik on riisi sisse imendunud ning see on ühtlaselt kuum (umbes 7?8 minutit). Kustuta tuli panni all ja maitsesta risoto soovikohaselt. Lõika suitsulõhe kuubikuteks ja sega lõhekuubikud ja juust ettevaatlikult risoto hulka. Lase enne serveerimist 3?4 minutit tõmmata.
- 150 g broilerifileed
- 1 tl õli- 2 väikest porgandit- kanapuljongi kuubik- 100 g mugulsibulat- 100 g punast paprikat- 100g ?ampinjone (värskeid)- 50 g ananassi (konservist)- 1 küüslauguküüs- soola- pipart- karrit- vett- sojakastet
Tee nii: Haki kõik koostisosad ribadeks või kuubikuteks. Prae kanatükid kuumal pannil kiirelt pruuniks, lisa sool ja karri. Keera kuumus väiksemaks, lisa pool tassi vett ja pudista peale kanapuljongikuubik, lisa porgandid, hauta umbes 10 minutit. Lisa sibul, paprika ja natuke sojakastet, hauta veidi. Lisa seened, ananass ja küüslauk ning pipar. Hauta madalal kuumusel pisut aega ja ongi valmis. Võid lisada ka maisi. Serveeri riisiga.
Suveroogade kõrvale paku värskeid õli baasil valmistatud salateid. Puu- ja köögiviljad on suveroogade lemmikud. Kui pakud kõrvale huvitavat dipikastet, on tulemus veelgi parem.
Dipikastme koostisesse sobib kasutada näiteks maitsestamata jogurtit, mett, karripastat, toorjuustu, t?illipipart, ananassi, mangot, maitserohelist.
Autor: Sven Azojan