Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Vardas särisev metsseapraad viib keele alla
Nii avati Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) jahiulukite lihatöötlemise ettevõtet Mahtra jahikompleksis Rapla maakonnas Sutlemas, kus on nüüdsest võimalik lõigata ja pakendada metskitse-, metssea- ja põdraliha.
Sündmuse piduliku osa juhatas sisse Hannes Võrno, kes ? nagu alati ? pani kogunenud rahva ennast mugavalt tundma ja tõi muheluse ka eriti kitsa lipsuga tegelaste näole. Võrno väitis avakõnes naljatades, et rõõmustab eriti toimuva üle, kuna tema arvates on nüüd leitud Eesti Nokia.
Kohal oli hulk jahisõpru, ajakirjanikke, veinitundjaid, kokki ja muud huvitavat rahvast. Avamislindi lõikasid pidulikult läbi RMK peadirektor Ülo Viilup ja keskkonnaministeeriumi looduskaitse ja metsanduse asekantsler Olav Etverk.
Jahisarv hüüdis jahi algust ja kohe pärast seda tuli signaal, et metssiga on tabatud, sest tegelikult küpses üks siga juba kella poole kümnest hommikul vardas ja teine rippus nukral ilmel külmhoones.
Kohalolijate hulgas oli kahtlematult populaarsem neist esimene, mis särises isuäratavalt, kui seda Palmse õllega üle kallati. Õlut läks prae peale kolm liitrit, pakkidega mõõdeti ka küüslaugu- ja sibulakoguseid.
RMK metsamajanduse osakonna jahimajanduse juht Kalev Männiste ütles, et Mahtra lihatöötlemisettevõtte rajamine läks maksma 1,2 miljonit krooni. Viiekümne ruutmeetri suurune kompleks vastab kõikidele värske liha töötlemisega seotud hügieeninõuetele. ?Siiani ei olnud jahimeestel sisuliselt kohta, kus saaks tänapäevastes oludes enda kütitud ulukit töödelda. Linnakorteris seda ju ei tee,? seletas Männiste.
?Jahimeestel oli siiani probleeme ka saagi realiseerimisega,? lisas RMK peadirektor Ülo Viilup. ?Ulukiliha töötlejaid ja kokkuostjaid on ju üsna vähe. Kõige suurem, kes peale meie liha vastu võtab, on Villem Lihakaup.?
Mahtra jahikompleksi kuuluvad lisaks uuele töötlusettevõttele veel jahimaja koos sauna, kaminasaali ja muude mugavustega, kus pärast metsas hulkumist ja paugutamist sõpradega lõõgastuda.
Avamisüritusel siiski püssist pauku ei tehtud ja metsaloomad jäeti vähemalt üheks päevaks rahule. Selle asemel toimus ulukilihast valmistatud toitude võistlus. Võistluses osalesid üheksa peakokka. Esindatud olid restoranid Ö, Balthasar, Maikrahv, Novell, Saku Suurhall, Pärnu trahter Postipoiss, Hotell Scandic St. Barbara ja Kolga Mõisa Restoran. Osa võttis ka vabakutseline kokk Agu Alert.
?ürii liikmed käisid ringi, maitsesid hõrgutisi ja tegid sinna juurde vastavaid asjalikke nägusid nagu ikka. Samal ajal kostitas veinitundja August Alop telgis soovijaid kõikvõimalike hõrkude veinidega, mis ulukiliha täis taldriku kõrvale head rüübata.
Ülo Viilup selgitab: ?Kokkade võistlusel ja restoranide kutsumisel avamisele oli ka see mõte, et tekiks võimalik tarbija. Eks nad näevad nüüd millised võimalused siin on ja sellega tekib ehk huvi. Ega Eestis nii väga ju kohalikku ulukiliha restoranides eriti ei pakuta. Kus sa seda metssea- või põdraliha ikka nii väga näed, kui sööma lähed.?
Esimeseks tuli võistlusel restoran Ö (peakokk Roman Zastrinski), teiseks Balthasar (peakokk Sergei Trunov) ja kolmandaks Maikrahv (peakokk Maia Smõslova). Esikoha auhinnaks oli täpselt niipalju põdraliha, kui ühest põdrast on võimalik kätte saada. Teise koha omanikud said kaasa kitse ja pronksmedali pälvinud metssea rümba. Allakirjutanu arvates aga võitis selgelt hoopis vardasse aetud metssea autor, sest kui miski viis avamisel tõeliselt keele, siis just küpsetatud metssealõigud.
Suurem jagu ettevõtte toodangust hakkab prognooside kohaselt minema restoranidesse, kuid värsket pakendatud suurulukiliha on tulevikus võimalik osta ka poest.
Lihtinimene saab Mahtrast värsket ulukiliha osta, võttes ühendust RMK esindajate Jaan Miti (telefonil 50 63 211) ja Raivo Riisiga (telefonil 50 76 814). Hind oleneb lihast ja sordist (filee on kallim, tagakints odavam), jäädes vahemikku 100?300 krooni kilogrammist.