Laenuintresside langus sai läbi

Sirje Rank 02. juuli 2004, 00:00

Sama on viimastel kuudel teinud Austraalia, Uus-Meremaa, Suurbritannia, ?veitsi, Poola ja T?ehhi keskpank. Viivitab aga Euroopa Keskpank (ECB), mis jättis eilegi üle aasta 2% tasemel püsinud baasintressi muutmata ? eurotsooni majanduse toibumine on muu maailmaga võrreldes maha jäänud. Prognoosi järgi kasvab see tänavu vaid 1,6?1,8%, võrreldes maailmamajanduse keskmiselt oodatud 4,5% kasvuga.

Eurotsooni, sh Eesti, laenuvõtjatel on analüütikute sõnul intressitõusu kõige varem oodata tuleva aasta I kvartalis. Euro tugevnemine peaks USA intresside tõustes lõppema.

Suurim riskitegur on uut elujõudu ilmutav inflatsioon, mis võib sundida nii USA kui Euroopa keskpanka intresse tõstma loodetust kiiremini ja varem.

Kuigi USA keskpank tõstis baasintressi 25 baaspunkti võrra, 1,25 protsendile, on see jätkuvalt rekordiliselt madal tase, mis ei kujuta endast veel pidurit USA jõudsalt kasvavale majandusele. USA majanduskasvuks prognoositakse tänavu 4,7% pärast mullust 3,1protsendilist kasvu. Neutraalne intressitase, mis ei stimuleeri ega pidurda, on USA majanduses 3?5% vahel.

USA Keskpanga juht Alan Greenspan lubas jätkata intresside ?mõõduka? tõstmise kursil, mis tähendab tõusu 25 baaspunkti kaupa. Agentuuri Bloomberg küsitletud analüütikute sõnul kerkivad USA baasintressid selle aasta lõpuks 2,25% ning tuleva aasta lõpuks 3,75% tasemele.

Euroopale, kus laenuintressid on samuti rekordiliselt madalal, peavad analüütikud parimaks äraootava kursi hoidmist. I kvartali 1,3% majanduskasv pole piisav uute töökohtade loomiseks, märtsis-aprillis kerkis tööpuudus 9 protsendile. Seegi nõrk majanduskasv on tingitud peamiselt ekspordi elavnemisest, kodumaine nõudlus mõõnab. Nii ettevõtjad kui ka tarbijad on pessimistlikud, näitavad värsked baromeetrid.

Eurotsooni suurematest majandustest on kiireima kasvuga Prantsusmaa, mille I kvartali 0,8% kasv eelnenud kvartaliga võrreldes edestas Saksamaa ja Itaalia 0,4% kasvu.

Elujõudu näitab aga inflatsioon, mis mais kerkis eurotsoonis nafta kõrge hinna tõttu 2,5 protsendile keskpanga sihiks seatud 2% asemel. Juunis andis inflatsioon koos nafta hinna langusega 14 aasta kõrgeimalt tasemelt pisut järele, aeglustudes 2,4 protsendile.

Pank loodab, et aasta peale jääb inflatsioon 2,1% tasemele, mis aga oleks juba viies aasta järjest, mil keskpank pole suutnud 2% eesmärki täita.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:34
Otsi:

Ava täpsem otsing