Vadim Ogne?t?ikov loob Supremas uue Venemaa fondi

Silva Männik 07. juuli 2004, 00:00

Esimene päev Supremas kulus äsja Hansapangast üle kutsutud Ogne?t?ikovil Soome sõidule, kus sai tutvutud Suprema omaniku, Evli Grupiga. Teisel tööpäeval teavitab ta Tartu maantee alguses oleva tuttuue kontorihoone 22. korrusel Moskva partnereid muudatustest oma tööelus. Ta tunnistas, et vaatamata juba seitsmeaastasele staa?ile Hansapangas ta ise uut kohta ei otsinud. ?See oli raske otsus, mõtlesin kaua,? lausus ta.

Uues kohas ja uute kolleegide seas on kohe väga raske tulevastest plaanidest kindlasõnaliselt rääkida. Ogne?t?ikov teab vaid, et septembriks tuleb Venemaa fond jalule saada. See registreeritakse esialgu Soomes, kust peaks pärinema ka suurem osa kliendibaasist. Samuti teab Ogne?t?ikov, mida ta uue fondi juures põhimõtteliselt teisiti teeb. ?Soov on investeerida laiemalt, mitte ainult Venemaa n-ö parimatesse ettevõtetesse, milleks peetakse nafta ja loodusvaradega tegelevaid firmasid,? lausus ta. ?Perspektiivsed sektorid on seal ka need, kes müüvad koduturul ja võidavad kodumaise sisetarbimise kasvust. Viimasel ajal on eratarbimine kasvanud Venemaal kiireminigi kui majandus tervikuna.? Ogne?t?ikov toob näiteks telekommunikatsiooniettevõtte MTS, millel veel 1999. aastal oli veidi üle 100 000 kliendi, nüüd aga jõuab 30 miljoni kliendi künnisele. ?Arvestades, et mobiiltelefonide kasutatavus on Venemaal ikka veel madal ? umbes 30 protsenti ?võib oletada, et nii kiire kasv jätkub.?

Vaatamata Venemaa president Vladimir Putini viimase aja poliitikale, millele on süüks pandud võõrdumist demokraatiast, ning sündmustele naftafirma Jukos ümber, on Ogne?t?ikov selle riigi arengute suhtes väga optimistlik. ?Jukose juhtum on kurb, aga usun, et lühiajaline. Mul on tunne, et see saab positiivse lahenduse ja Jukost ei lasta päris pankrotti minna,? arutles ta. ?Et Jukosega sarnaselt veel järgmisi ettevõtteid samalaadselt ette võetakse, tundub samuti ebaloogiline.?

Ogne?t?ikovi visioonid pole teda seni üldjuhul petnud. Fondide loomisega on tal juba mitmeid edukaid kogemusi. 1996. aastal Tööstuspangast Hoiupanka minnes sai alus pandud sealsele Venemaa investeerimisfondile. Hansapanka kutsus Ogne?t?ikovi praegune investeerimispanga LHV omanik Rain Lõhmus. Viimase sõnul on Suprema tänane idee Ogne?t?ikov üle kutsuda sarnane tema enda kunagise mõttelaadiga. ?Tookord oli Hansapank see, kes ei saanud Venemaa fondi käivitamisega hästi hakkama ja targem on võtta appi inimene, kes sellega hakkama saab. Ogne?t?ikov tegi seda väga hästi,? lausus ta. ?Olgem ausad, ega meil palju neid tegelasi pole, kes Venemaal pidevalt silma peal hoiavad ja seda juba väga pikka aega.?

Hansapangas jätkavad tema vanad kolleegid talle otsest asendajat leidmata. Hansapanga avalike suhete juht Ando Noormets ütles, et lahkumine on hetkel veel nii värske uudis, et tuleb analüüsida, kas võtta konkursi korras uus inimene tööle või saab Ogne?t?ikovi töö olemasolevate jõududega ümber korraldada. ?Meil on siin eelmise aasta augustist tööl fondijuht Alvar Roosimaa, kes samuti Vene fondi juhtimisega tegeles ja eks ta jätkab nüüdki.?

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:34
Otsi:

Ava täpsem otsing