EL tahab muuta suhkrukaubandust

Romet Kreek 12. juuli 2004, 00:00

Nende sammudega tahetakse avada ELi 7 mld dollari suurust suhkruturgu.

Eelnõu kohaselt tahetakse vähendada suhkruhinna garantiid praeguselt 632 eurolt (9889 kroonilt) tonni eest 2008. aastaks 421 eurole (6587 kroonile). ELis makstakse suhkru eest kolmekordset maailmaturuhinda. Samuti plaanib EL vähendada suhkru tootmiskvooti 16 protsendi võrra, 17,4 mln tonnile.

?Praegune suhkrure?iim on õiglaselt kriitika objektiks konkurentsi puudumise tõttu, põhjustades turu hälbeid, kõrgeid hindu, ja mõjutades maailmaturgu, eriti suhteid arengumaadega,? kirjutas Euroopa Komisjon Bloombergi kätte sattunud eelnõu projektis.

Plaan aitaks avada ELi odavamale impordile, mis mõjuks hästi Brasiiliale. Sammust saaks kannatada maailma suurim suhkrutootja, Saksa firma Südzucker, ja Briti firma Associated British Foodsi üksus British Sugar.

ELi 322 000 suhkrupeedikasvatajat ei oleks suutelised võistlema Brasiilia suhkrurookasvatajatega ilma mingisuguses vormis protektsionismi kasutamata, ütles Briti farmerite liidu suhkrusektsiooni juht Mike Blacker. ?Täielik turu liberaliseerimine hävitaks kindlasti kogu ELi suhkrutootmise.?

2002. aastal läks ELi suhkruprogramm Brasiiliale maksma kaduma läinud eksporditulude näol 494 mln dollarit, Taile 151 mln dollarit. Mõned Aafrika, Kanaari saarte ja Vaikse ookeani piirkonna arengumaad kannataksid ELi protektsionismi vähenemisel, kuna EL on lubanud neil müüa endale suhkrut kõrgemate hindadega.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:35
Otsi:

Ava täpsem otsing