ASi asemel võib varsti tegutseda Euroopa äriühinguna

Silva Männik 16. juuli 2004, 00:00

Terves Euroopas praegu veel täiesti uudne ärivorm, mis saab võimalikuks ka Eesti ettevõtetele, hakkab kandma tiitlit SE ehk lühend ladinakeelsest nimetusest Societas Europaea. Üleeuroopalise ettevõtte kogemus puudub praegu veel ka vanadel euroliidu riikidel, sest süsteemi loov määrus hakkab kogu Euroopa Liidus kehtima 8. oktoobril.

Eestis asutatud SE on põhimõtteliselt võrreldav Eesti aktsiaseltsiga, selgitas justiitsministeeriumi eraõiguse talituse nõunik Kaisa Parkel. Sellise vormi kasuks räägib võimalus koondada ELi liikmesriikides asuvad harud ühe juriidilise isiku ? Euroopa äriühingu ? alla. See tugevdab ettevõtjate konkurentsivõimet ja annab nii majanduslikke kui psühholoogilisi eeliseid.

Tema sõnul on tähtis ka loodav võimalus viia SE asukoht ühest liikmesriigist teise. Hetkel pole võimalik viia juriidilist isikut ühest riigist teise ilma ettevõtet ühes riigis lõpetamata ja teises riigis uut loomata.

Kuna SE loomisel peab ettevõtjal olema täidetud ka vähemalt 120 000eurone (ligi 1,9 miljonit krooni) kapitalinõue, pole Eesti ettevõtjate huvi SE vastu näha. Kaubandus-Tööstuskoja majanduspoliitika ja õigusosakonna juhataja Reet Tederi sõnul on Euroopa äriühingut reguleeriv määrus väga uudne ja huvitav. ?See on nagu äriühing, mis tegutseb erinevate riikide seaduste kohal, kuid praktikas ma sellele Eestis väga suurt rakendamist hetkel ei näe,? rääkis ta.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing