Purjus lõbupüüdja on varaste unelm

Katren Laane 21. juuli 2004, 00:00

Kui analüüsida kõiki Tallinna kesklinnas toimunud ja politseile teatatud taskuvargusi, tuleb välja, et hoolimata levinud arusaamast nagu toimuks rõhuv enamus taskuvargustest tänavatel või ühistranspordis, on tegelikult suurim hulk selliseid vargusi toime pandud kohtades, mida võiks nimetada ühistoitlustusasutusteks (ka ööklubid sinna hulka). Kui tänaval ja ühistranspordis kummaski pannakse toime ligilähedaselt veerand taskuvargustest, siis ühistoitlustuses pannakse toime iga kolmas taskuvargus, kirjutab Põhja Politseiprefektuuri kesklinna politseijaoksonna piirkondliku politseitööteenistuse vanemkonstaabel Märt Kõrgmaa Politseilehes.

Tallinnas oma baari pidava Ants Metsa sõnul satuvad tema kogemusel kuritöö ohvriks peamiselt just purjus turistid. ?See on lausa kummastav vaadata, kui imelikult inimesed täiesti võõras kohas käituvad nagu kuskil omas kodus. Jäetakse isegi kott istekohta hoidma, kui kuskile minnakse. Viimati üks soomlane jättis mobiiltelefoni pukile, kui ennast kergendama läks, et ta kohta vahepael võetaks,? muigab Metsa. ?See pole üldsegi mingi legend või naljalugu. Ja mina pean seda siis valvama või, kui mul paarkümmend klienti korraga ümber leti teenindamist nõuab? Seda on lausa hale vaadata. Ma küsisin, et kas ta tunneb vähemalt neid, kes ta kõrval istuvad, aga mees ei saanud isegi aru, millest ma üldse räägin. Pärast jõutakse ju vastava murejutuga ikka baarimehe juurde ja sugugi mitte alati sõbralikult abi paludes.?

Kõrgmaa liigitab sellise turisti ?lõbupüüdjaks? ehk meesturistiks, kes tuleb Tallinna eelkõige odavalt restoranides pidutsema või lõbutüdrukutega hullama ? sellisel ei ole kahju restoranides tuhandeid kroone kulutada, aga joobes oma hotelli minekul hakkab vähem kui sajast kroonist taksosõiduks kahju. Keskmises või raskes joobes turist kellest paistab välja, et tal võiks kenake hulk raha olla, on hilisõhtustele taskuvarastele ja röövlitele täielikuks maiuspalaks. Kohalikest kuuluvad sellesse riskigruppi enamus nn. peoloomadest, kes liiguvad ühest lõbustusasutusest teise ja kellel on joobes olles nagu ikka meri põlvini, seletab Kõrgmaa.

?Turistid jäävad varastele silma põhiliselt sellepärast, et nad kulutavad rohkem raha ja joovad kõvasti,? kinnitab Metsa. ?Kuid ka kohalikud on baarides tihti üllatavalt hooletud.? Kõrgendatud meeleolus ei panda Metsa sõnul tähele isegi seda, kui mantel või nahktagi kõrval asuvast riidenagist pihta pannakse. Kui saal on rahvast täis, siis ei suuda keegi jälgida, kui see vaikselt kaasa võetakse. Sama lihtne on hooletult seljatoel rippuvast käekotist näiteks mobiil või rahakott välja õngitseda.

Kõrgmaa hinnangul on söögikohtades tegutsev varas enamjaolt üksi tegutsev vastukaaluks tänavatel tegutsevate varastega, kes üldjuhul tegutsevad mitmekesi koos.

Lõbustusasutustesse minnes tuleks oma turvalisuse huvides üht-teist alati silmas pidada, sest keegi seda teie eest tegema ei hakka. Töötades ööklubides ja baarides on nii mõndagi silma jäänud ja mõningatest soovitustest võiks ehk abi olla.

Võib küll öelda, et järgnevalt on tegu lihtsalt terve mõistuse killukestega, mida igaüks niigi teab, kuid sel juhul on veelgi imelikum miks igal nädalavahetusel massiliselt inimesi neid järjekindla lollusega eirab.

- Lõbutsema minnes ärge võtke kaasa üleliigseid asju (laptop, igasugused kotid asjadega jne.). Juhul, kui need siiski kaasas on, tasuks asjad hoida enese läheduses ehk vaateväljas. Tavaliselt ei tasu neid anda ka riietehoidu, sest enamik asutusi ei vastuta teie asjade eest.

- Kui väljas on külm ja olete üleriietes, siis tuleks enne nende äraandmist või kuskile nagisse panemist taskud alati tühjaks teha (autovõtmed, mobiil, dokumendid). Neil on kummaline komme aeg-ajalt omapäi reisima minna hoolimata vahel isegi valvurist.

- Kui kaasas midagi väga väärtuslikku, siis on alati võimalus paluda baarimeest, et ta selle oma hoole alla võtaks.

- Üksinda kõrtsi sattudes tasub karta silmatilku ja muid uimastavaid aineid. Lauast hetkeks ära minnes (tantsima, tualetti, leti juurde) tasub oma klaas enne alati tühjaks juua. Ehk siis hoida klaas silma all, et keegi sinna midagi vahepeal lisada ei saaks.

- Kui on kahtlasema kuulsusega koht, siis tasuks meesterahval meeles pidada, et teatud vajadusi rahuldades on ta eriti kergelt rünnatav. Eriti, kui keegi on märganud sind leti ääres mitte väga kaines olekus raha kulutamas. Kui siiski vaja on minna, siis tasub eelistada lukustatavat kabiini.

- Kui oled joonud rohkem kui tavaliselt, tasub endale alati takso tellida ja seda tehes paluda endale ka teatada, kui masin ees on. Joobnuna olete kerge saak taskuvarastele, sest on enam kui tõenäoline, et keegi on teile juba baaris pilgu peale pannud.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing