K-Arvutisalong viis fotofirmad paanikasse

Kristiina Randmaa 30. juuli 2004, 00:00

Nädala jooksul on mitmed fotoärimehed konsulteerinud konkurentsiametiga, et selgeks teha, kas K-Arvutisalongi fototeenuse hindu saab nimetada dumpinguks. Nimelt küsib viimane nii digi- kui ka tavapildi eest 1,5 krooni, samas kui teistel on see aastaid püsinud 3,5?4 krooni.

Esimestel päevadel oli K-Arvutisalongil juba nii palju kliente, et tekkisid nädalased ootejärjekorrad. Paanikasse sattunud Eesti ligi paarkümmend suuremat fotofirmat said kokku ja arutasid asja, kuid kaebust konkurentsiametisse pole keegi veel esitanud.

Õhinaga uue äri kasvu jälgiv K-Arvutisalongi direktor Peeter Kargu kinnitas, et 1,5kroonine foto hind on õiglane ja sellesse on sisse kirjutatud isegi kasum. Hindu tõsta ei kavatseta.

?Fotoärimehed on Eesti turu oma ahnuses ära tapnud,? ütles Kargu. Seni arvutite tootmise ja müügiga tegelenud K-Arvutisalong väidab, et hoiab kokku kulusid poodidevõrgu ja personali pealt, mis niikuinii juba olemas on.

Fotomeistri poeketi omaniku Tavi Grepi sõnul ei saa K-Arvutisalongi hind olla õiglane, sest ainuüksi foto materjal maksab tegijale 1,2 krooni. Temal lisandub sellele umbes 1 kroon laborite liisingut ning 0,5 krooni ruumide renti.

Grepi hinnangul on vajadus pigem foto hinda kuni 2 krooni võrra tõsta, sest digifoto tulek on sundinud fotoärisid kiratsema. Siiski on Fotomeister koos paari teise tegijaga otsustanud pakkuda töötlemata pilte sama hinnaga mis K-Arvutisalong, ooteajaks viis päeva.

Aasta lõpuks tahab K-Arvutisalong võita kolmandiku fototeenuse turust ning kokku soetada 6 fotolaborit. Teine digilabor saabub ülejärgmisel nädalal, aidates täisvõimsusel 24 tundi ööpäevas töötava esimese välja.

Poeketi Fotoluks omanik Jüri Jõepera, kelle pood asub Kristiine Keskuses uue tegijaga vastamisi, tunnistab, et fototeenuse käive poes on mõne nädalaga kahanenud. ?Kui nad edasi investeerivad, siis me hakkame kaubanduskeskustes pindu ja töötajaid vähendama,? rääkis ta. ?Nad vist mõtlevad, et teevad Eesti turul veidi nalja, aga need naljad on mõnele väga valusad.?

Jõepera on suhelnud konkurentsiametiga ja üritanud veenda Kristiine Keskuse juhti, et Fotoluksi äriplaan ei näe ette konkurenti samas majas. Tulutult.

K-Arvutisalongi andmetel on konkurendid suutnud blokeerida nende tegevuse kolmes suures kaubanduskeskuses.

?Nad ei arvesta oma hinnas, et masin maksab mitu miljonit, et seadistamine ja hooldus võtab raha, et pilte peab valima, et kliendiga tuleb suhelda,? kommenteeris K-Arvutisalongi tegevust fotopoe Digifoto omanik Rein Rämmi. Tema sõnul ei saa pildi hinda taandada paberi hinnale ja väita, et muud kulud jäävad teise firma kanda.

Ta võrdleb K-Arvutisalongi Ryanairi odavlennufirma ja Säästumarketi poodideketiga, kes ei paku lisaväärtusi.

K-Arvutisalongi juhid tunnistasid ka ise, et masin töötab automaatselt ja tõepoolest piltide kvaliteeti ei jälgita. ?Meie teeme odavalt, kes tahab lisakvaliteete, läheb mujale,? ütles Peeter Kargu.

Konkurentsiamet K-Arvutisalongi tegevuse suhtes kommentaare ei andnud, sest kaebust pole esitatud. Samas on konkurentsiseaduse järgi ettevõtja taoline käitumisviis ? hindade alandamine võrreldes konkurentidega eesmärgiga võita kliente ja suurendada turuosa ? üldjuhul lubatud ja konkurentsile kohane tegevus.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:37
Otsi:

Ava täpsem otsing