Neste riisub koore

Anne Oja 04. august 2004, 00:00

Neste Eesti AS teenis 2003. majandusaastal 998 mln kroonise käibe juures 69,5 miljonit krooni puhaskasumit. Võrreldes 2002. aasta majandustulemustega kasvas Neste käive 10,5 ja puhaskasum 17,5 protsenti.

?Ei olnud midagi kavalat, tööd tuleb teha,? kommenteeris Neste Eesti peadirektor Indrek Kaju. ?Igal alal on edukamaid ja vähem edukamaid, järelikult kuulume meie nende edukamate hulka.? Kaju ütles, et majandustulemusi pole mõjutanud kütusekettide võidu langetatud hinnad. ?Eestis ei ole kütuse hinnasõda tegelikult olnud. Kes sellest räägib, vaadaku peeglisse. Hinnamuutused on normaalne äritegevuse osa,? lisas Kaju. Börsiettevõtte Fortum osana Neste tänavuse aasta prognoose ei avalda.

Möödunud aastal investeeris Neste oma bensiinijaamade võrgu, terminali ja muu infrastruktuuri väljaehitamisse 12,3 miljonit krooni. Välja ehitati Ülemiste A24 automaatjaam Tallinnas ja aasta lõpuks koosnes Neste jaemüügivõrk 30 A24 automaatjaamast.

Mullu kevadel kakskümmend viis Shelli teenindusjaama omandanud Statoil teenis 1,3 miljardi kroonise käibe juures 2,8 mln krooni kahjumit. Aasta varem tõi 836,9 miljoni kroonine käive suurima turuosaga Statoilile 35,8 miljoni kroonise kasumi.

Statoil Eesti peadirektori Epp Kiviaia sõnul põhjustasid kahjumi kütusemüüjate pidev hinnavõitlus ja Shelli tanklate ülevõtmisega kaasnenud ühekordsed kulud. Samuti investeeris Statoil uue, kauplusega teenindusjaama ehitusse Tartus, mis on kordades kulukam kui automaattankla.

?Mul on vähe informatsiooni, et kommenteerida Neste tulemusi,? lisas Kiviaed, lubades tänavustest prognoosidest rääkida järgmisel suvel.

33 teenindusjaamaga Lukoil Eesti ASi käive langes aasta varasemalt 1,5 miljardilt kroonilt 1,1 miljardi kroonini. Lukoili kasum kukkus samas 49,1 miljonilt kroonilt 6,7 miljoni kroonini. Tänavu kavatseb Lukoil lõpetada kütusemüügi konteinertanklates, kuna viimased ei sobi ettevõtte jaemüügivõrgu arengukavaga.

Hydro Texaco Eesti AS teenis mullu 275,2 miljoni kroonise käibe juures ligi 4,5 miljonit krooni kahjumit. Sealjuures investeeris Hydro Texaco põhivarasse 15,3 miljonit krooni, mille tulemusel kasvasid tanklaketi varad aastaga 128,8 miljonilt kroonilt 143,8 miljoni kroonini.

Võrreldes aasta varasemaga Hydro Texaco käive kasvas ja kahjum vähenes. 2002. aastal teenis ettevõte 238,6 mln kroonise käibe juures 5,7 mln krooni kahjumit. Investeeringuid tehti 2002. aastal 3,9 mln krooni eest.

Hydro Texaco juhi Andres Kivistiku sõnul ei saa mullust tulemust rahuldavaks pidada. ?Oli tõesti hinnasõda,? kommenteeris Kivistik.

Tänavu plaanib Hydro Texaco jätkata Uno Xi ja Diesel Service?i automaattanklaketi laiendamist, lootes 355 miljoni kroonise aastakäibe juures kasumisse jõuda.

Pankrotis, kuid tegevust jätkava Alexela Oili juhatuse liige Ain Kuusik märkis, et täna ei õnnestu ühelgi kütusemüüjal teistest sõltumatult kaubelda. ?Näiteks 60sendiline hinnalangus ja sellele lisaks 25sendiline kliendikaardi soodustust: midagi sellist pole kunagi varem toimunud,? rääkis Kuusik konkurentsivõitlusest.

?Hinna alandamisest võidavad eestvedajad, mitte kaasaminejad. Väikesed ja üksikud lihtsalt ei suuda,? lisas Ain Kuusik.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:38
Otsi:

Ava täpsem otsing