Mobiilne töötaja võib tööd teha isegi pargipingil

Alar Pardla 06. august 2004, 00:00

Niikaua, kuni kaasaskantavat sidevahendit kasutatakse ainult kontoris või kodus, ei muretse keegi sidekulude ja turvalisuse pärast. Kui aga seadet on vaja kasutada ka avaliku WiFi-võrgu või GPRSiga, kerkivad esile turvalisuse ja maksumuse küsimused.

WiFi puhul ei ole muret interneti kaudu liigutatavate andmete mahu pärast, sest osa WiFi-ühendusi on Eestis tasuta, osa aga fikseeritud päeva- või kuutasuga.

WiFi-ühendust kasutades on võimalik, et keegi kuulab teie ühendust eetris pealt. See ei ole lihtne, aga tehniliselt siiski teostatav.

Pealtkuulamise vastu aitab VPN-turvakanali kasutamine ja lisaks leidub hulk erinevaid meetodeid, kuidas oma ühendust pealtkuulamise vastu turvalisemaks teha, aga see on pikem teema ning nõuab eraldi artiklit.

GPRSi kasutades tuleb kasutajal tähelepanelikult jälgida interneti kaudu liigutatavate andmete mahtu, sest teenuse hind sõltub ainult sellest (hinnad kõiguvad 2 kr/MB kuni 40 kr/MB). Maksustatakse liiklust mõlemas suunas ? maksate info eest, mida internetist oma arvutisse tõmbate ja mida ise internetti saadate.

Mobiilse töötaja vajadused ei erine oluliselt töötaja omast, kes istub kontoris lauaarvuti taga. Turvalise ühenduse tagamine on suurim probleem.

Töötaja peab saama teha väljaspool kontorit enamikku toimingutest, mida tehakse ka kontoris. Enamlevinud on e-posti lugemine ja saatmine ning veebilehekülgede vaatamine. Nendele järgnevad ajaplaneerimine ning info haldamine (hinnakirjad, kontaktid, firma kirjavahetus jms). Muud vajadused on juba spetsiifilisemad, sõltudes töötaja tööülesannetest.

Erivajadused võivad hõlmata kiirsuhtlusvahendite (instant messaging) MSN Messengrer, Skype või ICQ kasutamist, firma serverite kaugadministreerimist või hoopis raamatupidamisega seotud programmide kasutamist.

Peale sülearvutite saab WiFi-võrgus kasutada ka pihuarvuteid, mida võib laias laastus jagada kahte gruppi. Ühes grupis on PalmOne?i toodang, teine suur grupp on Microsofti operatsioonisüsteemiga Pocket PC pihuarvutid. Mõnes pihuarvutis on sarnaselt sülearvutitega WiFi tugi sisse ehitatud, mõnel tuleb selleks kasutada lisaseadet.

Kontoritöötajate mobiliseerimine annab suurt kasu siis, kui inimestel on vaja palju ringi liikuda. Enam ei pea ühelt ärikohtumiselt teisele minnes vahepeal kontorist läbi minema ? enamik tegevusi saab tehtud sülearvutiga kliendi juures, kohvikus, hotellis või näiteks bensiinijaamas. Kõikides Eestis asuvates Neste ja Statoili jaamades on WiFi leviala. Statoilis tasuta, Nestes tasu eest.

Eestis on hetkel umbes 350 avalikku WiFi leviala, millest umbes 100 on Tallinnas ning ülejäänud paiknevad hajusalt kõigis maakondades. See arv kasvab iga päevaga. Lisaks avalikele levialadele on veel suur hulk eraisikute ning firmade poolt üles pandud WiFi levialasid. Osa nendest on küll avalikult kasutatavad, aga nende olemasolu ei reklaamita.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:38
Otsi:

Ava täpsem otsing