SLÕL: arsti juurde pääsemist ootab üle 90 000 inimese

12. august 2004, 08:57

Haigekassa teatel oli juuliks ravijärjekorras 90 133 ravikindlustatud inimest, kellest enamik (84%) ootas ambulatoorset eriarstiabi, 12% haigla- ja 4% päevaravi.

Ambulatoorset eriarstiabi ootas üle kolme nädala ning päevakirurgilist ja statsionaarset eriarstiabi üle kuue kuu 34 400 inimest. Neist 2857 peab lubatust kauem arstiabi ootama sellepärast, et raviraha napib, kirjutab SL Õhtuleht.

Rahanappuse pärast kannatajatest tervelt 59% ootab pääsu Tartu Ülikooli kliinikumi. Ambulatoorse ravi ootajatest ei pääse rahapuudusel silmaarsti juurde 579, psühhiaatri juurde 263 ning kõrva-nina-kurguarsti juurde 193 inimest. Viimase ala haiglaravi ootab 928 inimest.

Silmaarsti abi vajajaid on samuti kõige rohkem ülikooli kliinikumi ukse taga (693, kellest rahanappus sunnib kannatama 230). 608 inimest ootab kõrva-nina-kurguarsti juurde pääsu Põhja-Eesti regionaalhaiglas, kuid keegi neist ei kannata rahanappuse pärast.

Sotsiaalministeeriumi tervishoiu asekantsler Katrin Saluvere lubab, et järgmisel aastal luuakse elektrooniline ülevaade arstiabiootajate järjekorra pikkusest. Tänu sellele saaks haige näiteks silmaarsti juurde minna mitte pika ooteajaga Tallinnas, vaid hoopis lühema järjekorraga Tartus.

«Loomulikult on arstide arv, töökoormus ja palk omavahel seotud ja need on omakorda seotud ka järjekordade pikkusega. Samas on järjekorra pikkus tihti eksitav. Ei saa öelda, et anname raha juurde, küll siis järjekorrad kaovad. 35% kõigist järjekorras olijatest ootab kauem muude asjaolude tõttu kui raha,» kinnitab Saluvere. Tema sõnul on järjekorra pikenemise üks põhjus näiteks haigla kehv töökorraldus.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing