Autotootjate lobi võib viia varuosade hinnatõusule Euroopas

Villy Paimets 19. august 2004, 00:00

Kui direktiivi parandusklauslit heaks ei kiideta, võib autovaruosade turgu Euroopas pikemas perspektiivis oodata hinnatõus, teatas autoosade tootjaid, müüjaid, sõltumatuid parandustöökodasid, suurt osa väike- ja keskmise suurusega ettevõtteid ja Euroopa Liidu 235 miljonit autoomanikku ühendav ECAR.

Varuosaturul vaba konkurentsi võimaldava parandusklausli vastuvõtmine on ohus sõidukitootjate lobitegevuse tõttu. Autotootjate huvi on ka arusaadav, nähtavate varuosade turu mahuks Euroopa Liidus hinnatakse praegu umbes 10 miljardit eurot.

McKinsey uuringu alusel teenisid aastal 2000 Euroopa sõidukitootjad 39% oma kogukasumist varuosade müügist ja ainult 18% uuetest sõidukitest, seega on varuosaturg tootjate jaoks oluline kasumiallikas.

Kui parandusklauslit vastu ei võeta, jääb nähtavate varuosade turg monopoliseeruda ning hinnatõus toimuda kogu Euroopas. Praeguse seisuga on Comite Europeen des Assurances (CEA) tehtud uurimuse järgi monopoolset varuosaturgu omavates Euroopa Liidu riikides autoosade hind keskmiselt 9,8% kallim kui vabaturuga riikides.

Eesti poolt annab kõnealuses küsimuses hääle volinik Siim Kallas.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:40
Otsi:

Ava täpsem otsing