EPL: Aktsiis vallandas sõnasõja viina- ja õlletootjate vahel

30. august 2004, 08:01

Valitsuse plaanitud alkoholiaktsiisi tõus ajab viinatootjad õllepruulijatega tülli.

Vastusena rahandusministeeriumi kavale tõsta kangema alkoholi aktsiisi 15 protsenti, kuid õllemaks jätta samaks, ?okeeris Viina Liit õlletootjaid ettepanekuga õlleaktsiis kahekordistada ja tõsta viinale kehtestatavat maksu vaid viie protsendi jagu, kirjutab Eesti Päevaleht.

Viina Liidu esimees Aleksander Skoblov hoiatab, et kavandatud 15protsendine viinahinna tõus on liiga järsk, paisutades salaviinaturu mõne aasta tagusele märksa kõrgemale tasemele või suunates tarbija jooma kanget kümnekraadist õlut. ?Viinaturg on palju tundlikum, ma ei ole salaõllest kuulnud,? argumenteeris Skoblov.

ASi A. Le Coq juhatuse esimees Tarmo Noop nimetas Viina Liidu ettepanekut ?absurdseks?, pidades ühe tootjagrupi ettepanekuid teise tootjagrupi maksude suhtes ebaeetiliseks. Eesti aktsiisipoliitika soosib praegu kangema alkoholi tarbimist. ?Rääkida, et Eesti alkoholismis on süüdi õlu ja siider, on absurdne,? tulistas Noop, mainides veel, et õlletarbimises jääb Eesti paljudest maadest maha, kuid seal on alkoholismiga märksa vähe muret kui Eestis. Ometi kinnitas Noop, et tema isiklikult ei poolda siiski ühegi joogi aktsiisitõusu.

Debatti on sekkunud ka Lastevanemate Liit Kaur Hansoni ja Ago Künnapi juhtimisel, nõudes eri alkoholiliikide aktsiisimäärade võrdsustamist ja nähes lahjemates jookides trampliini kangemate piiritusjookide suunas. ?Kui viinajoomist tajub jooja alkoholi tarbimisena, siis õlle, veel enam aga siidri või long dringi tarbimist nähakse palju süütumana,? näeb liit karastusjoogiks maskeerunud lahjas alkoholis salakavalat vaenlast.

Õlletööstur Noobi jätavad need argumendid külmaks.

?Vehitakse mingi uuringuga, mille kohaselt noored eelistavad lahjat alkoholi,? kritiseeris Noop. ?Minu arust oleks katastroof, kui noored eelistaksid kanget alkoholi.? Kuritarvitused algavad siiski sealt, kus algab kangemate jookide joomine. Ühtlasi viitas Noop, et varem Õllesummerit kritiseerinud Lastevanemate Liit kipub oma avaldusi tegema Viina Liiduga veidras sünkroonis.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing