Sakult tugevad majandustulemused

Alvar Jõgeva 01. september 2004, 00:00

Saku Õlletehas näitas kiiret käibe kasvu ja hoidis kõrget marginaali, hoolimata viletsast suvest. Ettevõtte poolaasta ärikasum kasvas 21 protsenti, 30,2 miljoni kroonini. Äritulud suurenesid ligi viiendiku, 255,2 miljoni kroonini. Ärikasumi marginaal paranes 0,1 protsendipunkti võrra, ulatudes esimesel poolaastal 11,8 protsendini.

Firma puhaskasum pole võrreldav, kuna eelmisel poolaastal oli ettevõttel väiksem dividendide tulumaks. Nimelt on vahe tekkinud erineva maksustamise tõttu. Enne 2001. aastat maksustati kogu kasum, hetkel aga ainult dividendid. Kuna kasumilt oli juba tulumaks tasutud, sai ettevõte dividende jagada ilma maksukohustuseta. Saku eelmiste perioodide jaotamata kasum, millelt tasuti tulumaksu, on aga otsa saanud ja nüüd tuleb tasuda dividendide tulumaksu.

Tallinna börsil oli eile veidi elavam kauplemine kui esmaspäeval. Kokku sooritati 41 tehingut, mis andsid käibeks 9,4 miljonit krooni.

Põhinimekiri oli punane ehk aktsiate hinnad langesid. Hansapanga aktsia lõpetas päeva 107,65 kroonil, miinust kogunes 0,58 protsenti. Eesti Telekomi aktsia vajus 0,29 protsenti, 108,43 kroonini. Suurima languse tegi läbi Baltika aktsia, mis kukkus 6,25 protsenti. Kuigi oli tegu vaid ühe pisitehinguga, on investorid hakanud Baltika taastumises kahtlema. Veel märtsis ja aprillis näis, et firma on raskustest üle saanud, kuid viimased signaalid on pannud sellesse ebalevalt suhtuma.

Ainsana tõusis Saku Õlletehase aktsia, kerkides 3,91 protsenti, 103,89 kroonile. Hinnatõus oli siiski kaheldava väärtusega, kuna aktsiaga sooritati vaid üks tehing. Pigem võib hinnamuutuse kirjutada laia ostu- ja müügihinna vahe arvele.

Pärast börsi sulgemist avaldas majandustulemused Kalev. Maiustuste tootja ja kinnisvaraarendaja käive kasvas tublisti, kuid neljas kvartal lõppes firmale 4,8 miljoni kroonise kahjumiga.

Viimasena avaldas majandustulemused Tallinna Kaubamaja. Firma näitas korralikku käibe kasvu, kuid kasum püsis mullusega pea samal tasemel.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:41
Otsi:

Ava täpsem otsing